Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Proslava Velike Gospe u Zelenoj katedrali

 Uoči blagdana Velike Gospe 15. kolovoza 2021. održana je redovna sjednica Općinskog vijeća.  Ovogodišnja priznanja po odluci Općinskog vijeća i to u obliku Povelje  dobili Marijan Župić Vukas i Zavičajna udruga“ Sveti Ivan“ iz Ričica. Priznanja u obliku Zahvalnica dobili su najbolja hrvatska policajka Anamarija Radeljić, Lana Češljar i Ivana Maršić.Nagrade  će dobitnicima biti naknadno uručene.

     Središnju svetu misu i procesiju u Zelenoj katedrali na rijeci Vrljici predvodio je fra Domagoj Runje profesor na KBF u Splitu. Ove godine zbog pandemije koronavirusa ali i velike vrućine bilo je manje vjernika nego inače. Prva sveta misa u 5 sati služi se u staroj Gospinog crkvi  sagrađenoj na temeljima benediktinskog samostana. Središnja misa služi se na otvorenom u Zelenoj katedrali koja je sagrađena 1995. godine za vrijeme župnika fra Zorana Kutleše. Ovaj prostor osmislio je splitski arhitekt Edo Šegvić.Sadašnja crkva Blažene Djevice Marije sagrađena je 1867 godine.

  U procesiju bili su i folkloraši iz Vukovara s kojima Proložani dugi niz godina uspješno surađuju a Gospinu sliku nosile su djevojke iz Prološca u narodnim nošnjama.

 Poslije podne je tradicionalni najveći dernek na imotskom području.