Prošlo je 10 godina od imotske mećave

Prije deset godina, točnije 3. veljače 2012. godine na području Imotskog počeo je padati gusti snijeg. Snijeg je padao cijeli dan i noć. Sutradan 4. veljače bilo ga je od 1.20-1.50 metara. Snijeg je padao uz jaku buru i dosta niske temperature te se u doticaju s tlom počeo smrzavati. Gotovo deset dana ljudi nisu mogli izići iz svojih kuća.  Obične ralice s kamionima posipačima  nisu mogli čistiti snijeg zbog velikih nanosa ili smetova , nego se čistio bagerima-kombinirkama.

     Zanimljivo je spomenuti da je 50 godina prije ovoga događaja bilo slično vrijeme i visoki  snijeg u Imotskom.

      Imotski kroničar Ante Čelan Gaganić u svojoj knjizi Pučke izreke o vremenu piše da je najhladniji dan na područu  Imotskog bio 15. siječnja 1985. godine i to -23.5 stupnjeva Celzijevih.Gaganić još dodaje da su slične hladnoće zabilježene još 1929,1956., i 1963. godine.

    Kao zanimljivost možemo spomenuti da je najhladniji dan u Hrvatskoj bio u Gospiću 4. veljače 1929. godine i to -36 stupnjeva Celzijevih.Najhladniji dan u BiH bio je na Igmanu 24.siječnja 1963. godine -41,8 stupnjeva Celzijevih.

  Evo i nekoliko pučkih izreka vezanih za Kalandoru ili Svijećnicu  koja se slavi 2. veljače.

-Kalandora  ora-zime pola

-Kalandora-pola žita, pola zime,pola hrane

-Kalandora pijandora

-Kalandora vedra-vide se djeci rebra

-Ako je na Kalandoru lijepo vrijeme , do Jurjeva/23.04/ će pasti 12 snijegova.

   Tako su govorili naši stari kada nije bilo meteorološke službe niti satelitskog praćenja vremena.Ipak, i danas  u našem eteru često možete  čuti pučke izreke o vremenu. Još se sjećamo  poznatog neteorologa mr. Milan Sijerkovića koji bi svaku prognozu „ začinio“ pučkim izrekama o vremenu.

Evo što je zapisao o veljači :

 …“sniježna ostupnica zime…hladno i vrlo ćudljiva vladanja, općenito nesklona poljoprivrednicima….“

Imotski, 040212. Snijeg koji pada vec dva dana u Imotskom doslovno je zatrpao grad i potpuno ga prometno odsjekao. GSS je vec reagirao a najavljuje se dolazak i vojske. Foto: Branimir Boban / CROPIX