Prva posthumna zbirka stihova Marka Bitange Buđina

Imotski ogranak Matice hrvatske u godini u kojoj slavi 50. obljetnicu osnutka i 30. obljetnicu obnove rada objavio je šest naslova, a na koncu godine i dvije zbirke pjesama. Uz petu knjigu Rukovet uspomena Frane Livajića, tiskana je prva posthumna knjiga Suze vječnoga neba Marka Bitange Buđina (1940. – 2018.), istaknutog runovićkog prosvjetnog i kulturnog djelatnika, negda nogometaša Mračaja, koji se prve stihove objavio još 1969. godine, no kasnije ih je rijetko objavljivao.

Te prve tiskane Markove pjesme toliko su, kao studenta medicine, očarale danas uglednog pedijatra – kardiologa Branka Marinovića, koji ih i danas naizust zna recitirati, ako i ostale stihove koje mu je kasnije Marko dao za vrijeme čestih zajedničkih trenutaka prijateljevanja. I na Brankov poticaj tiskana je prva zbirka sa četrdesetak sačuvanih pjesama Marka Bitange Buđina, tri godine nakon njegove smrti. “Duboko sam uvjeren da će hvalevrijedan napor oko sabiranja i objave rukoveti njegovih pjesama mnogima koji su ga poznavali priuštiti nemalo iznenađenje. Siguran sam i da će Markove ljudske i pjesničke misli postati i ostati trajno dobro i intelektualno bogatstvo naše Imotske krajine i našega naroda.” – piše u pogovoru prof. dr. sc. Branko Marinović (rođen 1945. u Slivnu).

Predgovor je ispisao Mladen Vuković koji zaključuje: “I dok se začinje vječna riječ plamena, nastade poetsko iskrište koje je osvijetlilo i sve tmine Mračaja, pod kojim su oduvijek rasle mladice usmene narodne književnosti. Sve te pučke lirske malešnice i epske junačke napjeve (od guslara Škore) zapisao je u prvoj polovici prošlog stoljeća fra Silvestar Kutleša, a onda su s Mračajevih gnijezda poletjeli i pjesnici Luka Puljiz, velikan hrvatskog pjesništva Petar Gudelj i neki mlađi… Ovom je spomenarskom zbirkom i Marko Bitanga Buđin osigurao sebi počivalište na skalinima parnasovskog Mračaja.”

U tekstu Gospodin u kopačkama svojih prvih utakmica u Nogometnom klubu Mračaj, gdje ga je dočekao suigrač Marko, koji je inače postigao prvi službeni gol za taj klub, prisjetio se Velimir Braco Ćosić.

Nekoliko je Markovih pjesama i uglazbljeno te su postale runovićke školske i športske himne pa su u zbirci otisnute i njihove note što ih je skladao Ivan Glibota Crni. Knjiga će uskoro biti predstavljena u Runovićima.

VEČERNJA MOLITVA MOJE BABE

Divice moja pričista ne daj krupu

Da ostanu zdrave uši duvanu u Krnjuši

I na Bilobrigu i na Badnjinama

Zrno da zajedri u mladim lozama na Paljici

I Gospe moja krava da mi se oteli navakat

Tvrtko mi crče za sirom i mlikom

I još Gospe počen pulastrice da mi pronesu

Devet ih imam uredne su

I Gospe moja voćke da ponesu isprid kuće

U škrinji više nema berekin mali pokupi

I ono Gospe znadeš što vazda pripomenem

Naoposun mi okreni dicu

I da se u zdravlju vrate kući svojoj

Iz biloga svita

Eto tako Gospe sad ću spavati

Primi ti ovu molitvu moju

Kao što sam i ja tebe primila k srcu

I evo ću na kraju još tri Očinaša i tri Zdrave Marije

Za pokoj duši moga Šome

Kosti mu u miru počivale

Zatim svladana danom moja baba zaspe

MARKO BITANGA BUĐIN