Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Roman “Sud vremena” Mije Bajića

Profesor povijesti i zemljopisa i negdašnji ravnatelj splitske Osnovne škole Mertojak Mijo Bajić, rođen 22. siječnja 1950. u Lokvičićima, bavi se i publicističkim radom te je objavio dvije knjige: Lokvičići (Ogranak Matice hrvatske u Splitu, 2013.) i roman Sud vremena (Profil Zagreb, 2019.).

Foto: apoliticni.hr

Kako je taj zanimljiv roman, objavljen prije pet godina na 460 stranica, prošao pomalo nezamijećen u medijima, evo kratkog opisa nakladnika:

Smješten u razdoblje od 40 godina, između kraja pedesetih do početka devedesetih 20. stoljeća, ovaj roman pripovijeda priču o obitelji iz Dalmatinske zagore. Ivaniš je sin gastarbajtera, čovjek oko čijeg se imena vrlo rano počela plesti UDBA-ina mreža, jer su neki članovi njegove obitelji nakon rata pobjegli ili napustili Jugoslaviju. Zbog pritisaka Ivaniš je razvio otpor i bunt protiv tadašnjega političkog poretka, što ga je potaknulo da se rano uključi u borbu za pravednije društvo i vlastitu državu. Nakon što je napustio zemlju, i njegova se obitelj morala nositi s policijskim ispitivanjima i prisluškivanjima. U tu priču autor polako upleće i priču o drugim članovima obitelji i njihovim sudbinama. Vješto opisujući likove, od zabrinute majke Maruše, mudrog oca Ikiše i strpljive sestre Anđelije, do mnogih policijskih službenika i inspektora, ovaj roman govori o iznimno zanimljivom i burnom razdoblju pripovijedajući ozbiljnu i dirljivu priču o jednoj obitelji u tom opasnom vremenu. Kako tenzije početkom devedesetih u Jugoslaviji rastu, tako i osobna priča mladića i njegove obitelji, ali i politička situacija postaju sve dinamičnije i napetije do samoga kraja kada Hrvatska proglašava nezavisnost.