Samo u Zmijavcima i Podbablju više rođenih nego umrlih u 2021. godini

Državni zavod za statistiku svakih nekoliko dana objavljuje zanimljiva izvješća na osnovi podataka koje prikupljaju njegove službe po općinama, gradovima i županijama.

Tako su nedavno objavljeni novi podaci o prirodnom kretanju stanovništva u 2021. godini na razini Republike Hrvatske, odnosno po županijama, gradovima i općinama. Zavirili smo u podatke za Grad Imotski i osam susjednih općina u Imotskoj krajini. Iako će neki reći da je statistika skup lažnih podataka za uljepšavanje neke slike, brojke o živima i mrtvima upozoravaju na tužnu zbilju. Tako je tijekom 2021. na području Imotske krajine rođeno 272 djece, a umrle 402 osobe, pa je indeks vitalnosti negativan i iznosi 67,6 posto, što je tek dvije trećine od proste reprodukcije stanovništva (jedak broj novorođenih i umrlih, ili 100 posto).

Po apsolutnim brojevima najviše novorođenih i umrlih bilo je u Imotskom, a samo dvije općine imaju pozitivnu statistiku. Najviše novorođenih je u Podbablju (56), dok je najveći relativni prirodni prirast zabilježen u Zmijavcima – 137,5 posto ili 6 više rođenih osoba negoli ih je umrlo.

I dok u (urbanoj) Hrvatskoj gotovo svaki treći brak ubrzo puca, barem smo u toj bračnoj statistici u relativno dobrom odnosu, jer je na 160 novosklopljenih brakova razvrgnuto njih ukupno 10. Srećom, u pet općina nije bilo slučajeva razvoda brakova tijekom 2021. godine. Iscrpnije podatke vidimo u priloženoj tablici:

Uskoro će Državni zavod za statistiku objaviti i nove podatke za prošlu 2022. godinu, koji će očito biti u sličnim negativnim demografskim trendovima.