Šesnaesta obljetnica smrti fra Silvestra Aračića

Dana 16. studenoga ove godine navršava se 16 godina od smrti fra Silvestra Aračića – apostolskog misionara. Kada je umro bio je četvrtak i tužno su jecala sva imotska zvona. Padala je lagana kišica. Na oproštaju u crkvi sv. Franje u Imotskom, tadašnji provincijal fra Željko Tolić reče da je iza njega kao rijetko koga ostala svjetlost ali i velika praznina koju će teško biti nadoknaditi. Tko zna hoće li ga itko i ikada moći naslijediti!

Fra Silvestar je bio čovjek koji ostaje u nezaboravnoj uspomeni kako u svojoj redovničkoj obitelji, u svom imotskom vjerničkom puku, tako i među brojnim vjernicima diljem Hrvatske i svijeta.Njegov grob u Imotskom obilaze hodočasnici na proputovanju za Međugorje. To su oni iz brojnih župa gdje je propovijedao, držao duhovne obnove i pučke misije te vodio brojna hrvatska hodočašća u europska i svjetska marijanska i druga svetišta.  Svojom iznimnom duhovnom i intelektualnom osobnošću ostavio je neizbrisiv trag gdje god je dolazio. Govorio je nekoliko svjetskih jezika ali propovijedao i na jezicima plemena u Kongu. Bio je vrlo načitan i imao intelektualnu širinu kao rijetko koji čovjek. Prve misije imao je u župi Podbablje prigodom svetkovine svetoga Luke. Od tada obišao je cijelu Hrvatsku i okolne države gdje žive Hrvati, kao što je Austrija, Njemačka, Italija, Francuska, Rumunjska, Kanada, SAD, ali i Kongo i Ruanda u Africi. U SAD i  Kanadi je misionario više od godinu i pol dana. U Afriku je odlazio 4 puta kao skrbnik misija i animator. Najviše je vodio hodočašća u Lourdes i Fatimu te svetom Anti u Padovu. Evanđelje nije propovjedao po volji zemaljskih silnika, niti se njima klanjao, a najdraža mu je ocjena koju mu je izrekao jedan župnik pred biskupom Kosom:

“Preuzvišeni, ovaj misionar ne straši paklom, ali bome ni raj ne obećava jeftino. Ovaj ne ide za tim da se svidi ljudima nego ih pouči što je za njihovo dobro i da se uz Božju pomoć toga pridržavaju.”

   Župa Vinjani te brojni štovatelji odužili su mu se spomenikom u Vrtu Svetoga Ante. Spomenik koji je već isklesan u bračkom kamenu „Sveti Petar“ bit će postavljen pred blagdan Svetoga Ante 2022. godine. Autor spomenika je akademski kipar Stipan Kujundžić. Grad Imotski mu je prije desetak godina dodijelio ulicu.

Sveta misa bit će u utorak, 16. 11. 2021. u 18 sati u crkvi sv. Franje u Imotskom.