Slab urod grožđa

Već je počela ili će početi ovogodišnja jematva, ovisno o sorti grožđa. Bit će zapamćena kao najlošija u zadnjih 100 godina! Ni najstariji vinogradari ne pamte lošiji urod. Vinogradari procjenjuju da je ostalo tek 10-20 posto prosječnog uroda. Razlog tome je kišno i hladno vrijeme u razdoblju vegetacije, zatim pepelnica i peronospora te na kraju visoke temperature. Na taj način propalo je preko 80 posto prosječnog uroda! Vinogradari koji nisu na vrijeme prskali odgovarajućim zaštitnim sredstvima neće imati što spremiti u podrume! Prošlogodišnje zalihe vina su uglavnom prodane jer smo imali uspješnu turističku sezonu.

Pošto će biti grožđe? To nitko ne zna, ali će cijene biti rekordne. Ne ispod 2 eura. Jednostavno grožđa nema i po zakonu ponude i potražnje bit će visoke. Naravno, kupcima je u interesu kupiti jeftinije a vinogradarima prodati skuplje.

     Sjetimo se da je prošle godine bio dobar urod grožđa a cijena niska. Dosta grožđa je ostalo na lozama neobrana. To su apsurdi naše poljoprivrede. Ako rodi – jeftino, a ako ne rodi onda ništa i nemaš. Ipak, radi običaja i duge tradicije naši vinogradari ne odustaju. Nadaju se da će dogodine biti bolje.

    Što se tiče imotskog vinogorja tu je oko 800 hektara vinograda ili oko 6 milijuna trsova. Najviše i to 90 posto je domaća bijela vinska sorta kujundžuša, zatim trnjak i vranac te u novije vrijeme međunarodne vinske sorte. Nekada smo imali najveću vinsku kuću u Hrvatskoj PK Imota, a sada imamo dvadesetak manjih privatnih vinarija. Posebno se ističu vinarije Ante Grabovca iz Prološca i Vinarija Katich iz Lovreća.