Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Ljepote špilja u Osoju

Poznati splitski špiljar – speleolog Tonći Rađa nastavlja istraživati podzemni svijet Dalmatinske zagore i otoka pa je u potrazi za ljepotama špilja te nepoznatim vrstama biljnog i životinjskog svijeta i endemskog sustava u njima i tijekom ove godine istraživao više jama u Zabiokovlju, često u zagvoškom kraju (Spila iznad Gravišća, Pavušina jama, Zovina, Mala Čavčinjača u Biokovskom selu…). Uz brojne fotografije, koje prenosimo u ovom članku, u nekima je snimio i video zapis.

Nažalost, mnoge su od tih jama onečišćene ljudskim nemarom i neodgovornošću, o čemu je Rađa održao u svibnju predavanje u Hvaru, poručivši: Ne bacaj smeće kud se voda kreće!

Ovog ljeta ponovno se spustio u nekoliko jama u Osoju u Slivnu. U vapnenačkim špiljama se redovito nalaze prirodne geološke formacije – sige (stalaktite koji koji su okamenjene kapi mineralizirane vode sa stropa špilje i stalagmiti koji taloženjem kalcijeva karbonata rastu na dnu špilja) koje po svojoj ljepoti i jedinstvenosti zaustavljaju dah promatrača zadivljenih tim umjetničkim djelima prirode.

S Lukom Žarkovićem i vodičem Petrom Barićem Rađa se spustio u Kovačevića jamu, s oznakom pločice 726-0597, ali je ulaz u velebne podzemne kanale, o kojima selom kruže priče, zatrpan ubačenim smećem, pa će na snimke njezinih krških stalagmita i stalaktita još trebati malo čekati. Evo nekoliko Rađinih fotografija:

Studenčeva jama ima oznaku 726-0598. Rađa i Barić posjetili su i utrobu Mićine bezdanke s južne strane Osoja, s oznakom pločice 726-0614, te snimili još nekoliko zanimljivih špiljskih motiva:

Špilja Gvozdenica u Slivnu ima oznaku 726-0596, pred njom je veliki prostor prikladan za parking, a Tonći i Luka snimili su i u njoj otpad koji su ljudi bacali.

U siječnju ove godine s Branimirom Jukićem i Borisom Gavrićem uvjerio se i u podzemne ljepote Markove jame u Podosoju (Runovići).

Više prekrasnih fotografija iz svih naših špilja može se pogledati na Facebook stranici Tonća Rađe.