Spomen na poginule branitelje u Osojniku

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 115. Imotske brigade HV sudjelovala je u komemorativnom skupu 5. 10. 2023. u mjestu Osojnik, na spomen obilježju poginulim hrvatskom braniteljima i to već 20 godinu zaredom. Tim povodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na one kojih više nema, a koji su, dajući svoje živote, dali zalog za našu sigurnu budućnost. Jučer smo se prisjetili da je agresija na ovaj dio Lijepe naše počeo prije 32 godine. To je bio početak brutalnog razaranja i srbo-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku, odnosno na Dubrovačko-neretvansku županiju. Cilj povampirenih hordi na tuđi teritorij bio je pokušaj prekrajanja granica i zatrijeti sve što je hrvatsko, ne birajući ni sredstva ni oružje. Nasuprot brojnom neprijatelju stali su hrabri branitelji, slabo naoružani, ali s velikim srcem, s Krunicom u ruci ispred obranili naš dom, obitelj i domovinu. Branitelji su tako braneći svoj dom, obranili hrvatsko ime, hrvatsku čast i hrvatski dignitet te pokazali nevjerojatnu snagu i hrabrost. Veliki broj branitelja dao je svoje živote za obranu kao i civili a posebice djeca. Kako reče Mato Franković, gradonačelnik grada Dubrovnika koji je organizator ovog događaja, citiram:
“Mi kao narod imamo usađeno puno vrednota. Ona prva i osnovna je ne mrziti, druga je poštovati druge i drugačije, a treća je pamtiti”. Upravo iz tog razloga treba pamtiti i ponavljati kako se više nikada ne bi ponovilo, jer oni koji su nas napadali, ne svi, ali značajan dio, nisu zaboravili da su izgubili bitku. O ratnim događanjima razmišljaju kao o izgubljenoj bitci, ali ne i izgubljenom ratu. Gradonačelnik je citirao i pokojnog zapovjednika južnog bojišta general-bojnika Nojka Marinovića kako je rekao jednom prilikom: – Djecu moramo učiti da pamte jer pamćenje je snažan alat, a mržnja golem teret. Mi, pripadnici HV i naših poginulih i umrlih prijatelja i suboraca itekako  smo zahvalni Bogu jer smo imali tu sreću preživjeti, a vrlo smo ponosni na naše poginule jer danas živimo u slobodnoj i neovisnoj domovini koja je satkana na životima i krvlju vaših suboraca sinova. Veliko im Hvala i slava na tome. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 115. imotske brigade HV, kao i Udruga 3. imotske bojne 4. GBr i dalje će čuvati uspomene na nametnuti, oslobodilački Domovinski rat kao i na svoje pripadnike koji više nisu među nama. Bilo bi dobro spomenuti da branitelji koji sudjelovali u obrani na dubrovačkom teritoriju, mnogi od njih nikada prije dolaska nisu bili, niti su znali gdje se nalazi Dubrovnika, ali došli su svojevoljno, dragovoljno braniti Domovinu, naciju i vjeru. Jedan od njih je i Karlo Godina, dozapovjednik MPD Vange iz Pule, koji je jučer bio sa svojim suborcima iz 115. brigade na cjelodnevnom braniteljskom druženju. Kako reče predsjednik UHBDR 115. Imotske brigade na upit novinarke, došli ste iz daleka braniti Dubrovnik, imate li veze s Dubrovnikom?  

– Nije nas trebalo pozivati, nismo Dubrovčani, mi smo hrvati, cijela Hrvatska je naša Domovina, tako i Dubrovačko područje na kojem je bilo strašno ratište.

Prigodne riječi odrješenja na spomeniku u Osojniku, a potom i molitvu za pokojne branitelje uputio je don Miroslav Karatović, župnik crkve sv. Jurja na Osojniku.

Braniteljsko druženje uz domjenak održano je u mjesnom Domu u Oojniku.

Tajnk udruge

Mario Divić