Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Spomen ploča i skup u spomen dr. Žarka Domljana

U dostojanstvenoj atmosferi i ambijentu jedne od najljepših knjižnica u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i grada Imotskog održan je skup u povodu otkrivanja spomen ploče dr. Žarku Domljanu na pročelju Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“.
Ploču su otkrile gospođe Ksenija Urličić, poznata medijska djelatnica i sestra dr. Žarka Domljana te Iva Marjanović, supruga dr. Domljana. Uz dirljive riječi o bratu Žarku Ksenija Urličić je kazala kako se Žarko vratio svojim korjenima i posebno je naglasila slavnu rečenicu dr. Domljana „Neka živi Hrvatska i neka joj je dug i sretan život”.

Činu svečanog otkrivanja spomen ploče, inače autorskog rada nedavno preminule poznate hrvatske i europske kiparice, akademkinje Marije Ujević Galetović, prethodio je panel na kojem su sudjelovali Doris Pack, bivša predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu. Gospođa Pack govorila je o prijateljstvu s dr. Domljanom i o tome koliko joj je pomogao u rasvjetljavanju situacije oko Hrvatske u Jugoslaviji 90-ih. Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik i bivši gradonačelnik grada Splita te član prvog saziva hrvatskog višestranačkog sabora tih slavnih 90-ih, osvrnuo se na činjenicu kako ga je dr. Domljan prepoznao kao intelektualca i budućeg pronositelja ugleda Hrvatske. Dr. sc. Katarina Levaj Horvat, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti i dr. sc. Joško Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti govorili su o čovječnosti i stručnosti dr. Domljana na području povijesti umjetnosti, a dr. sc. Tea Rogić Musa iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža o njegovom leksikografskom radu. Panel je u opuštenom tonu, fokusirajući se na čovječnost i onu ljudsku dimenziju dr. Domljana, a potom i na njegov znanstveni opus vodila kćerka dr. Žarka Domljana Daška Domljan, zahvalivši se prije svega ravnateljici Gradske knjižnice dr. sc. Mariji Jović na podršci i angažmanu u cijelom projektu oko spomen ploče.

Prije samog početka skupa ravnateljica dr. sc. Jović ponesena trenutkom, citirala je riječi dr. Domljana „U neumoljivoj rijeci vremena čovjek ne djeluje sam po sebi nego po svojim djelima po onome što je stvorio i namirio za druge. I čini mi se kako ne griješim, ako u tome vidim dublji smisao i poantu“, apostofirajući činjenicu kako su čelni ljudi u Imotskom u svom angažmanu i u ljudskom i profesionalnom smislu napravili ispravnu stvar kada su u rodnu kuću dr. Domljana smjestili upravo Gradsku knjižnicu. Zahvalivši se Ministrici kulture i medija te Gradonačelniku grada Imotskog ravnateljica dr. sc. Jović istaknula je kako nema proračunskog razdoblja, a da se u Gradsku knjižnicu ne ulaže kako bi zgrada zadržala dostignute standarde, ali i kako bi se išlo i korak naprijed. Skupu je nazočila i saborska zastupnica gospođa Zdravka Bušić, koja je kazala kako je ganuta te kako ju za dr. Domljana veže iskreno prijateljstvo. Gradonačelnik grada Imotskog također je apostrofirao angažman dr. Domljana u počecima osnivanja Hrvatske države, navodeći kronološkim redom ključne činjenice iz života dr. Domljana.