Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Spomenik fra Silvestru Aračiću

 Uoči blagdana Svetoga Ante u  Vrtu Svetoga Ante u Vinjanima Gornjim svečano je otkrivena spomen bista  fra Silvestra Aračića (1926-2005) apostolskog misionara.  Spomen bistu rađenu od  kamena isklesao je akademski kipar Stipan Kujundžić iz Grubina .Kako su naglasili župnik fra Josip Sušić i fra Zoran Kutleša vikar Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja   na fra Silvestra mogu biti ponosni svi Vinjančani kao uzornog svećenika , redovnika i domoljuba  koji je puno puta propovijedao na blagdan Svetoga Ante u Vinjama Gornjim. Pastoralno je djelovao u Sinju, Šibeniku i Zagrebu. Fra Silvestar je rođen u Vinjanima Gornjim. Tu je kršten i u crkvi Svetoga Ante  imao svoju Mladu misu. 30 godina je bio misionarom prošavši cijeli svijet. Nije gradio crkve u kamenu ali je gradio istinsku  i ispravnu vjeru  među ljudima. Imao je lijep način propovijedanja i ljudi su ga voljeli.Nije odstupao od svojih uvjerenja upozoravajući na sve ono što nije dobro. Umro je u Zagrebu a pokopan u Imotskom.Koliko je puta propovijedao u crkvi Svetoga Ante to samo Bog zna. Nebrojeno puta vodio je hodočašća u marijanska svetišta diljem svijeta , posebno u Lurd.

Bistu su zajedno otkrili fra Zoran Kutleša, imotski gradonačelnik i saborski zastupnik Ivan Budalić te nećak Ante Aračić.

O fra Silvestru je napisano desetak pjesama autora iz cijele Hrvatske a uz gusle opjevala ga je Ruža Jolić iz Kongore kod Tomislavgrada. Ruža je guslila i prilikom otkrivanja spomen biste.O fra Silvestru je objavljena spomenica u  pripremi je i prošireno izdanje  ove knjige.

 Ovaj spomenik trajno će svjedočiti o dičnom sinu Vinjana i Imotske krajine koji je bio zaista jedan od najsvjetlijih likova u  dugoj  i teškoj povijesti ovoga kraja.

OSVRT NA RAD – poprsje fra Silvestra Aračića

Kada sam doznao za ideju izrade poprsja fra Silvestra Aračića, dodijeljenog meni na realiziranje, otvorila su mi se nova razmišljanja i pitanja, kako kroz kamen koji je od pamtivijeka obilježio našeg imotskog čovjeka, prikazati duhovnost istog tog čovjeka u kamenu. Žalim što nisam na otkrivanju poprsja zbog mojih obveza slobodnog umjetnika, moje samostalne izložbe u Zagrebu koja se događa u istom vremenskom terminu, ali se nadam kako je moj umjetnički rad i inspirativni pristup urodio vrijednim plodom prikazavši fra Silvestra Aračića vjerno vizualno i duhovno. 

Stipan Kujundžić, akademski kipar

Stipan Kujundžić (životopis)

Stipan Kujundžić (1982., Imotski) polazi školu primijenjenih umjetnosti u Splitu te kao maturant osvaja prvu nagradu na državnom natjecanju srednjoškolskih umjetnika. Školovanje nastavlja 2001. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, smjer kiparstvo (profesori: Aleksandar Miđor, Nikola Džaja, Kažimir Hraste, Kuzma Kovačić). Diplomirao je 2006. godine u klasi prof. Matka Mijića. Sudjelovao je na više skupnih izložbi i na dvjema kiparskim kolonijama.2013. godine osvaja ULUPUH-ovu nagradu za najboljeg mladog umjetnika.

Realizacije u javnom prostoru:

2004. Vrsar, “Mornareva žudnja”

2007. Bol na Braču, “Morske igre”

2007. Split, „Orson Wells“

2015. Imotski, „Tin Ujević“, bista

Samostalne izložbe:

2001. Imotski, „Okovi navika“, slike, crteži i skulpture

2005. Kaštel Sućurac, Galerija kula, skulptura, terakota

2007. Split, podrumi Dioklecijanove palače, „Putnici kroz vrijeme“, skulpture, drvo

2007. Imotski, „Putnici kroz vrijeme“

2010. Zagreb, Galerija Matice hrvatske, „Preslojavanje I“, skulpture, drvo, lakirana sintetika; autor projekta: prof. Mario Beusan; kompozitor: Tibor Sziroviza; „Consuctio“ kompozicija pisana za izložbu

2011. Gornja Stubica, Galerija dvorca Oršić, „Preslojavanje I“

2011. Kastav, Galerija Sv.Trojica, „Preslojavanje I“

2011. Zadar, Galerija Državnog arhiva Zadar, „Preslojavanje I“

2011. Zadar, Galerija ZADART, „Bol“, mala plastika, keramika, drvo; kustos izložbe: prof. Mario Beusan

2011. Zagreb, Galerija ULUPUH „Stipan Kujundžić – Glazbala“; glazbala, drvo, koža, najlon; autor projekta: prof. Mario Beusan; kompozitor: Tibor Sziroviza; „Transfonija“ kompozicija pisana za izložbu; muzikologinja: Maja Milošević

2012. Trakošćan, Galerija dvora Trakošćan, „Stipan Kujundžić – Glazbala“

2012. Zadar, Galerija ZADART, „Stipan Kujundžić – Glazbala“

2013. Ljubljana, Ateljegalerija, „Stipan Kujundžić – Glazbala“

2013. Zagreb, Galerija ULUPUH, „Preslojavanje II“

2014. Split, izložbeni prostor Filozofskog fakulteta, „Stipan Kujundžić– Glazbala“

2015. Dubrovnik, Izložbeni prostor Lazareti, „Stipan Kujundžić– Glazbala“

2015. Zagreb, Galerija ULUPUH, „Preslojavanje III – POVRATAK“

2018. Zagreb, Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, „Stipan Kujundžić – Orijentalna Glazbala“; kustos izložbe: prof. Mario Beusan

2022. Zagreb, Galerija ULUPUH, „Stipan Kujundžić – Orijentalna Glazbala II“; autor projekta: prof. Mario Beusan

O umjetniku

Riječ je o mladom umjetniku suvremenog senzibiliteta, nedvojbenom pripadniku informatičke ere koji je istodobno fasciniran prirodnim, humanim i duhovnim dimenzijama Imotske krajine, odnosno prostora kojemu u potpunosti pripada, prostora koji neprestano istražuje, u kojemu živi i stvara. Upravo u tom zavičajnom okružju Stipan Kujundžićnalazi neiscrpno vrelo svojih umjetničkih inspiracija. One su uvijek prisutne u svakom njegovom radu, ali samo na razini stvaralačke energije, a nikada deskriptivno.

Artikulacija njegove umjetničke osobnosti počevši od vrlo ranih poticaja, nastavlja se preko temeljite edukacije i prvih ostvarenja, prema istinski željenom usmjerenju ideji o tome kako zapravo živjeti svoju umjetnost, da bude vjerodostojna i da bude pravi putokaz jednom boljem svijetu o kojemu, ionako, svi mi sanjamo.