Stiže promjena vremena! Moguće nevrijeme

Nakon toplinskoga vala stiže nam osvježenje, a na snazi je od danas narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme. Civilna je zaštita upozorila građane da budu spremni na oluje koje bi mogle prouzročiti veliku štetu.

Sa zapada dolazi jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Tijekom jutra prvo će zahvatiti Istru, a zatim sjeverni i dio srednjeg Jadrana. Potom će se širiti prema jugu te na zapadne krajeve unutrašnjosti, a do kraja dana doći će do Slavonije. 

– Vrućina će popustiti početkom tjedna, međutim toplinski val ponegdje će završiti vrlo burno, nažalost vrlo vjerojatno će biti lokalnog nevremena. Ono je izglednije na Jadranu, moguća je i tuča, puhat će jako jugo, jugozapadni vjetar, moguće su pijavice. Stoga svakako pratite upozorenja i prognoze DHMZ-a, istaknula je Petra Mikuš Jurković iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Zbog grmljavinskog nevremena koje se očekuje u dijelovima Hrvatske uključen je narančasti meteoalarm u cijeloj zemlji.

– Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, savjetuju iz DHMZ-a.

Tako dosadašnja upozorenja za vrućinu i toplinski val zamjenjuju ona za početkom tjedna ponegdje obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme, tuču, jak i olujan vjetar, pa i pijavice- piše HRT.