Utorak , 27 veljače 2024

Stjepan Žaja dobitnik županijske Nagrade za životno djelo

Nastavljamo predstavljati ovogodišnje dobitnike nagrada Splitsko-dalmatinske županije podrijetlom iz Imotske krajine.

I treća županijska nagrada stiže u Aržano. Prvu godišnju je dobila novinarka HRT-a Marija Dujmić, drugu vlasnica OPG-a Ivana Jurčević, i ove godine najveća, za životno djelo, dodijeljena je Stjepanu Stipi Žaji.

Nakon raspisanog javnog poziva u SDŽ za dodjelu nagrada za životno djelo, uprava šahovskog kluba Petar Žaja odlučila je predložiti svoga učitelja i trenera poznate šahovske škole Stjepana Žaju, koji je stvorio “najveće šahovsko selo u Europi”.
Uz izrazito velike rezultate u samom šahu, Stjepan je dao 45 godina svog života prosvjetnom radu u svom rodnom selu. Pred mirovinu, a i dan danas kad je napunio 84 godine, piše svoja književna djela, a objavio je pet knjiga: dvije zbirke poezije Otimam se snu (2016.) i Usputnice (2018.), zbirku kratkih priča Tako nan je lipo bilo (2019.), zbirku crtica i zapisa Kratka prisjećanja (2021.) te roman Fragmenti jednog odrastanja (2022.). Dovršio je i šestu knjigu koja je pred tiskom.
Splitsko-dalmatinska županija je 11. rujna 2023. odlučila da jedna od tri nagrade za životno djelo ide i Stjepanu Žaji. Sreća i zadovoljstvo njegove obitelji prilikom preuzimanja nagrade, a i Stjepanovo nakon što mu je uručena u njegovu domu u Aržanu, dirnula je mnoge, među kojima je i Nikola Knezović, sponzor izdanja svih njegovih djela.
Možemo samo reći hvala Splitsko-dalmatinskoj županiji na ovakvoj odluci koja je više nego zaslužena i hvala našem Stjepanu na cijeloj svojoj ostavštini prema rodnom Aržanu.

Tekst i foto: Facebook grupa Moje Aržano u srcu