Stručni skup “Tradicijska umijeća svilarstva u Imotskoj krajini”

U sklopu projekta “Tradicijska umijeća svilarstva i svilogojstva u Imotskoj krajini” priređuje se dvodnevni program predavanja i radionice „Jedna priča na putu svile“. O negdašnjem uzgoju dudova svilca i proizvodnji svile pisano je i u šestom zborniku “Kulturno nasljeđe Ujević”, a uskoro će biti objavljen i posebni zbornik radova.

Program, koji sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, održava se u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. studenoga 2022. u 12 sati u dvorani Gradske knjižnice Don Mihovil Pavlinović u Imotskom.

Dudov svilac (lat. Bombyx mori) je bjelkasti leptir iz porodice pravih prelaca ili svirače. Ličinke, gole gusjenice blijedožute boje duge su do 8 cm, hrane se lišćem bijelog duda i nakon četvrtog presvlačenja ispredaju svilenu kukuljicu (čahuru) u koju se zakukulji, omotavši se i do 1600 metara svilene niti.

Dudova stabla (neplodni murvac) posađena su još u 18. stoljeću u Imotskoj krajini, a znanstveni i stručni radovi s ovog skupa bave se istraživanjem svilarstva od 1800. do 1968. godine, uz svjedočenja 11 imotski svilarica i svilara kako su za 45 dana od dudova lišća, jajašaca i preobrazbu leptira proizvodili svilu – kaže profesor emeritus Darko Ujević, voditelj tog znanstveno-stručnog skupa: