Sušenje oraha

Orahe je najbolje brati kada sazriju, odnosno kada se na većini plodova zeleni omotač raspukne i plodovi iz njih počnu ispadati. Pucanje omotača-lupine ubrzavaju kiše i magla, odnosno vlažno vrijeme. Budući da su stabla oraha uglavnom visoka pa se teško penjati na njih, berba se najčešće izvodi trešnjom grana motkama koje imaju na kraju kuku ili mlaćenjem plodova dugim motkama kako bi otpali s grana. Te motke u nas se zovu šprulje. Ove su godine kao i ostale voćke loše rodili. Glavni uzrok je mraz u vrijeme cvatnje te dugotrajna suša i visoke temperature.

Ako su orasi namijenjeni prodaji u ljusci, a među njima ima mnogo onih čija je ljuska potamnjela, orahe bi bilo dobro sumporiti. Orasi se čuvaju dobro osušeni u ljusci u hladnom, suhom i prozračnom prostoru u jutenim vrećama ili vrećama za krumpir. Još je bolje rastresti ih u tankom sloju na tavanu ili nekom drugom prikladnom skladištu. U takvim uvjetima orahe je moguće čuvati 7-8 mjeseci pa i duže. Prije skladištenja potrebno je sve crvljive, pokvarene i raspukle plodove odstraniti kako ne bi nepovoljno utjecali na zdrave plodove. Ako nemamo dobro skladište pa orahe čuvamo na toplom i pomalo vlažnom mjestu, tada oni zbog svog velikog sadržaja ulja brzo užegnu i jezgra im postane gorkasta pa nisu za upotrebu. Jezgre oraha mogu se čuvati znatno kraće vrijeme od oraha u ljusci. Na njih djeluje jače svjetlost, zrak i toplina. Stoga je orahe bolje čuvati u ljusci, a očistiti samo toliku količinu jezgri koju ćemo brzo potrošiti.

Nakon berbe plodove oraha treba što prije izvaditi iz zelenog omotača-lupine i oprati kako bi se što prije osušili i bili lijepi za obradu.