Utorak , 27 veljače 2024

Sve o Biokovu na jednom mjestu u Župi

Dana 14. listopada 2022. godine prigodnom svečanošću u Župi u općini Zagvozd otvoren je Posjetiteljski centar “Akademik Josip Roglić”, multimedijalni centr kojemu je izgradnja financirana iz EU fondova u sklopu projekta Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine Parka prirode Biokovo.

Za čuditi se je kako ovaj moderni centar ne plijeni pozornost imotskih škola kojima je može se reći bogom dan i pred nosom. U biti je i predviđen velikim dijelom za dolazak školske djece, studenata, mimo turista koji mogu na jednom mjestu vidjeti sve značajne vrijednosti planine kao što je naše Biokovo i sve to na domak ruku.  

Ovaj centar posvećen je flori, fauni, arheologiji kulturnoj baštini, geografiji i geologiji, mitologiji, jednom riječju nad-zemlju i podzemlju sjeverne strane Biokova.

Centar je u kompletu multimedijalan, međutim ima i nešto što je vrlo zanimljivo, a to su predmeti i alati koji se mogu dotaknuti, vidjeti i osjetiti, koji su naši stari radili i od čega su živjeli u toj planini. Centar je na dispoziciji svim školama Imotske krajine i šire, svim nastavnicima i učenicima koji bi ga trebali koristiti u svom nastavnom programu i na jednom mjestu vizualno i opipom osjetiti čari, zbilju i tajne te naše planine.

Foto: Ivana Kujundžić Rupčić