Teško stanje u Vodovodu Imotske krajine

   Sinoć je održana tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Imotskog. Tema je bila stanje u Vodovodu Imotske krajine. Prije mjesec dana, postupajući po zaključcima Skupštine Vodovoda Imotske krajine, vijećnici su odlučili da Grad Imotski uplati Vodovodu 220.000 eura na ime troškova poslovanja naraslih zbog poskupljenja električne energije. Isto tako i ostali vlasnici, a to su općine na imotsko području te Šestanovac, dužni su participirati u naraslim troškovima, sukladno svoji udjelima. Vodovod je proteklih godina plaćao 4 milijuna kuna za struju, a krajem prošle godine su ti troškovi preko 9 milijuna kuna. Sastanku su bili nazočni svi imotski načelnici općina te načelnik Šestanovca.

    Na pitanja vijećnika odgovarao je direktor Vodovoda Luka Ćorić. On vodi ovo poduzeće 24 godine. Vodovod sada pokriva 97 posto kućanstava na imotskom području, a kada je on došao za direktora bilo je manje od 30 posto. Vodu nekada treba prepumpati i po 5 puta, odnosno na visinsku razliku od 400 i više metara. Zbog toga nastaju veliki troškovi za struju. Isto tako dio Vodovoda su stare i dotrajale cijevi. Nekada se gubi i 70 posto vode. Cilj je da se smanji na 50 posto. To je i prosjek u Republici Hrvatskoj. Imotski Vodovod se napaja s tri izvora i to Opačac – rijeka Vrljika, Mekušnica kod Buškog jezera te Tribistovo kod Posušja. Bilo je riječi i o mogućim uštedama u poslovanju te tvrtke.

     Nakon dvosatne rasprave u koju su se uključili i neki načelnici donesen je jednoglasni zaključak:

Nalaže se članu Skupštine da predloži Skupštini Vodovoda Imotske krajine d.o.o. provođenje revizije ukupnog poslovanja od zadnje revizije. Da se zatraži koji su zaključci zadnje revizije ispoštivani a koji nisu te da se javno objave gubitci vode prema osnivačima.