Tko je navodnjavao, urod maslina će mu biti dobar

Dugotrajna suša biblijskih razmjera uništila je sve povrtlarske kulture, ali je ostavila traga i na višegodišnjim nasadima. Primjerice, grožđe je vrlo šćuro, posebno na plitkim i kamenitim tlima. Takva je većina vinograda na našem području. Najviše se očekivalo od maslina kao mediteranske biljke.

– Počelo je ove godine više nego dobro. U vrijeme cvatnje biljka je bila puna cvjetova. Tada je pogađa prvi toplinski val što je rezultiralo opadanjem cvjetova a poslije i plodova. Višemjesečna suša je to još više pogoršala. Maslinari koji su imali mogućnost navodnjavanja ili su vršili plitku obradu tla napravili su dobar posao. Njihove masline su dobre i jedre uz izvanrednu kvalitetu! Oni maslinari koji to nisu učinili ili su im stabla na kamenitom i škrtom tlu, urod će biti vrlo loš. Na žalost takvih je većina na imotskom području. Svakako da za masline i ostale poljodjelske kulture vrijedi preporuka da se navodnjavaju, jer će suša svake godine biti sve veća. Ove godine imali smo i temperaturu iznad 40 stupnjeva u hladu a to je u suncu i preko 50 stupnjeva! Neka nam za primjer bude država Izrael koji navodnjava sve poljodjelske kulture a ima puno manje padalina nego mi. To je budućnost. Oni koji to shvate, bolje za njih i sve nas – reče nam jedan poznati imotski maslinar.

– Ja sam zadovoljan ovogodišnjim prinosom i očekivan dobar urod, upravo zbog navodnjavanja!

    Ovaj maslinar se ne želi javno reklamirati „jer ne želi soliti more“. Slažem se s njime i želimo da i ostali imotski maslinari, ako je moguće, poslušaju njegove savjete i počnu navodnjavati svoje masline. Pretpostavlja se da na imotskom području ima oko 30 tisuća stabala maslina. Pojedini maslinari kao Jure Perić s Kamenmosta te Bruno Rebić i Tomislav Slišković poznati su i široj javnosti po kvaliteti svoga maslinova ulja. Naravno da će i cijena maslinovog ulja poslije preradi biti znatno viša nego ove godine, kako zbog smanjenog uroda tako i zbog inflacije.