Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

U Slivnu proslavljen blagdan Presvetog Trojstva

U nedjelju 4. lipnja svetkovina Presvetog Trojstva na poseban je način proslavljena u Slivnu u kojemu se slavi i kao zaštitnik istoimene župe – bilježi portal franjevci-split.hr.

Proslavi je prethodila trodnevna priprava koju je održao fra Ivo Rastočić, župni vikar Župe svetog Franje u Imotskom.

Na samu svetkovinu misno slavlje u osam sati predvodio je fra Kristian Stipanović, župnik Župe Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom.

Središnje misno slavlje kod crkve Presvetog Trojstva započelo je procesijom u kojoj je sudjelovalo oko 600 Slivanjaca i hodočasnika iz susjednih mjesta. Za vrijeme procesije, u kojoj je nošen kip Blažene Djevice Marije, uz hrvatske i vatikanske zastave, litanije je pjevao fra Kristian Stipanović. Svetu misu predvodio je fra Nedjeljko Čarapić, župnik Župe sv. Luke u Podbablju. U koncelebraciji su još bili fra Zoran Kutleša, gvardijan i župnik u Imotskom, fra Kristian Stipanović i o. Jakov Milić, mladomisnik koji svoje korijene vuče iz Župe Gospe Karmelske – Zagvozd.

U svetoj misi okupljeni vjernici posebno su se pomolili za dušu negdašnjeg župnika fra Željka Tolića koji je preminuo na Badnjak 2022. godine.

Na samom kraju fra Zoran je, kao župni upravitelj župe u Slivnu, zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripravi za proslavu svetkovine. Nakon udijeljenoga svečanog blagoslova vjernici su otpjevali himnu „Usred Slivna imotskoga“.

fra Mate Šakić