Udruga “Cvit razgovora” do 5. svibnja prima uzorke vina za ocjenu kvalitete

Udruga imotskih vinara i vinogradara Cvit razgovora nakon dvije godine pandemijske stanke ponovno organizira ocjenjivanje vina s područja Imotskog vinogorja. Ocjenjivanje će se održati u petak 6. svibnja 2022. godine. Uzorci vina se zaprimaju u četvrtak 5. svibnja u vremenu od 8 do 18 sati u Vinariji Grabovac u Prološcu – izvijestila je ta udruga.

Ocjenjivanje vina provodi ocjenjivačka komisija prema međunarodnoj OIV (Office Internationale de lavigne et du vin – OIV) metodi 100 pozitivnih bodova. Na ocjenjivanje vina mogu se prijaviti proizvođači vina koji će se natjecati u dvije grupe: „otvorena vina“ i „buteljirana vina“ (vina u prometu).
Vino se prima u staklenim bocama zapremine 0,75 lit. ili 1,0 lit. Na boci mora biti naznačen naziv proizvođača/natjecatelja (ime i prezime), naziv vina (sorte) i godina berbe. Potrebno je dostaviti 2 boce vina po uzorku. Kotizacija za sudjelovanje na natjecanju za članove Udruge iznosi 50 kn po uzorku, a za sve ostale 70 kn.
Završna svečanost dodjele diploma i priznanja, uz prigodan domjenak, održat će se sredinom svibnja, o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.
Osim članova Udruge Cvit razgovora, pozivaju se i ostali vinogradari i podrumari da donesu uzorke svojih vina na ocjenjivanje. Dosadašnji članovi i oni koji to žele postati, članarinu za tekuću godinu mogu obnoviti prilikom predaje uzoraka.