Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata obišla mjesta stradanja poginulih Imoćana u Slavoniji

Očuvanje i promicanja vrijednosti Domovinskog rata te stalni spomen na poginule hrvatske bojovnike zadatak je svake udruge proizašle iz Domovinskog rata, a to vrlo vrijedno baštini Udruga veterana dragovoljaca Domovinskog rata Imotske krajine koja se u proteklih nekoliko desetljeća marljivo ističe vrijednim akcijama koje upravo doprinose promicanju gore navedenih vrijednosti.

Upravo u svrhu toga vodstvo udruge predvođeno predsjednikom UDVDR-a Imotska krajina Željkom Lončarom te Veljkom Tolićem, dopredsjednikom UDVDR-a Republike Hrvatske sudjelovali su proteklog vikenda u trodnevnoj posjeti Slavoniji odnosno na mjestima stradanja poginulih Imoćana u Domovinskom ratu za koje su u proteklom desetljeću inicirali i organizirali podizanje spomen obilježja kao trajni podsjetnik da žrtva poginulih ne smije biti zaboravljena.

POSJETA BRANITELJIMA ŽEPČA

Početak ovog domoljubnog hodočašća bio je u petak 9.lipnja kada su vrletima ponosne Bosne i Hercegovine došli do svoje prve postaje gdje su posjetili Žepče te uz pratnju domaćina, članova Udruge nositelja ratnih odličja HVO ZDŽ i Žepče , posjetili Središnje-spomen obilježje poginulim braniteljima HVO u Žepču i Spomen-obilježje koje je podignuto u spomen na žrtve zločina u Kiseljaku. Branitelje iz Imotske krajine dočekao je Dragan Janko predsjednik UNRO HVO-a Žepče. Tom prigodom od strane domaćina upoznati su o okolnostima i samim događajima na prostoru žepčakog kraja u razdoblju od 1992-1995 godine kao i doprinosu Hrvata ovoga kraja u obrani RH. Dogovorena je daljnja suradnja te produbljivanje prijateljstva između članstva ove dvije udruge u narednom razdoblju te provedba uzvratne posjete u Imotski.

POSJETA MJESTIMA STRADANJA ANTE LIVAJIĆA, MIROSLAVA GUDELJA MIGIJA, VELIMIRA ĐEREKA SOKOLA, IVICE REPUŠIĆA TE LJUBE LEKE

Nakon dolaska u Hrvatsku prvo odredište bili su Vinkovci gdje je sve nazočne dočekao Tomislav Lozančić, dugogodišnji čelnik Zavičajnog kluba Imoćana Vukovarsko-srijemske županije uz ostale članove zavičajnog kluba te su posjetili Markušicu gdje su pored farme Čeretinci na mjestu pogibije Ante Livajića iz Poljica upalili svijeće te izmolili molitvu odrješenja.

Idućeg dana branitelji su posjetili Vukovar, najprije memorijalno groblje, a potom i Ovčaru, a nakon toga i Šarengrad u kojem je 4.listopada 1991. godine poginuo Miroslav Gudelj Migi. Imao je samo 21 godinu kad se iz rodnih Poljica odmah na početku agresije na Hrvatsku priključio 1. gardijskoj brigadi “Tigrovi”. Krenuo je Miroslav u samo srce obrane Hrvatske i poginuo u žestokom četničkom napadu na prvu hrvatsku liniju.

Nakon posjeta Šarengradu u kojem su izmolili molitvu odrješenja te upalili svijeće uslijedio je posjet Vukovarskom vodotornju. Vodotoranj simbol je tromjesečne opsade grada, simbol otpora i hrabrosti hrvatskih branitelja, nijemi svjedok najokrutnijeg razaranja, patnje i stradanja u Domovinskom ratu. Ostat će kao simbol razaranja, ali i otpora, prkosa i nepobjedivosti i danas onakav ranjen kakvim su ga učinili kao autentičan svjedok tragičnih vukovarskih zbivanja, kao podsjetnik i opomena, i nastaviti čuvati sjećanja na hrabre ljude i ratnu prošlost Grada Heroja, a potom upalili svijeće i izmolili odrješenje na mjestu pogibije imotskog sokola Velimira Đereka.

Iza Vukovara uslijedio je posjet Aljmašu, svetištu Gospe od utočišta. Preko Borova naselja pa do Erduta po dolasku u ovo najznačajnije marijansko svetište u istočnom dijelu Hrvatske delegaciju branitelja iz Imotskog dočekali su župnik i upravitelj svetišta don Tomislav Ćurić te don Ante Markić, dugogodišnji upravitelj svetišta koji je s vjerničkim pukom Aljmaša prošao najteže dane Domovinskog rata. Don Ante je ispripovijedao povijest svetišta te njegovu ulogu u životima Slavonaca, ali i o teškim danima Domovinskog rata kada je zloćom srpske soldateske srušena crkva. Miniranje je trajalo danima, a taj nečasni čin u kojem je cilj bio prekriti svaki trag postojanja Hrvata i katolika planiran je tjednima. U čudu Gospin kip ostao je netaknut, a kada su posredstvom snaga UN-a došli do porušene crkve i izvukli Gospin kip u Osijeku ga je dočekalo 12 000 vjernika.

Iza Aljmaša delegacija branitelja posjetila je Stadionsko naselje u Osijeku odnosno mjesto pogibije bojnika Ivice Repušića, a potom i Ljube Leke koji je stradao u Osijeku.

Posljednjeg dana boravka u Slavoniji branitelji su iskoristili za posjet Đakovu i nadaleko poznatoj katedrali gdje su sudjelovali na svečanom misnom slavlju.