Ponedjeljak , 15 srpnja 2024
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ugovori o Aglomeraciji Imotski

Dana 25. ožujka 2021. godine potpisana su 3 ugovora u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom i to o „Izgradnji vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Imotski“.Ugovore su potpisali Luka Ćorić, direktor Vodovoda Imotske krajine s jedne strane  te predstavnici  izvođači radova.

Prvi ugovor je o izgradnji linijskih građevina, kanalizacije i vodoopskrbe Glavina Donja zapad-Donji Proložac i Postranje. Vrijednost radova je  nešto veća od 58 milijuna kuna bez PDV-a.Radove će izvesti zajednica ponuditelja Katić bau Lovreć i Vodotehnika Zagreb.

  Drugi ugovor je o izgradnja linijskih građevina   vodovoda i kanalizacije od Donje Glavine istok,Medvidovića Drage i Donjih Vinjana. Izvođači radova su zajednica ponuditelja Izgradnja  Futura Donji Stupnik , Top mreža Donji Vinjani i Energoherc Zagreb. Ova faza radova koštat će nešto više od 46 milijuna kuna bez PDV-a.

 Treći ugovor nadogradnja uređaja prečistača otpadnih voda aglomeracije Imotski s izgradnjom postrojenja za solarno sušenje mulja prva etapa . Vrijednost radova je nešto više od 55 milijuna kuna bez PDV-a. Izvođač je Esotech Velenje, Slovenija.

  Potpisivanju ugovora bili su nazočni ministar  gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, državni tajnik u istom ministarstvu Mario Šiljeg, generalni  direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dožupan Ante Šošić , imotski gradonačelnik i saborski zastupnik Ivan Budalić  te načelnik Općine Proložac Mate Lasić.

Istaknuto je da će ovim projektom vodno-komunalne infrastrukture, vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda  s područja  Grada Imotskog i Općine Proložac  poboljšati kakvoća voda i vodotoka priključivanjem  korisnika na sustav javne odvodnje, poboljšat će se vodoopskrba te zaštiti okoliš i zdravlje ljudi.Sada imamo oko 12 posto priključaka na kanalizaciju a kada se završi ovaj projekt biti će preko 6o posto.Oko 12 tisuća ljudi u ovim mjestima dobit će puno veći standard života. Na ovaj način u idućem razdoblju Imotski i Proložac postaju veliko gradilište.

  Ukupna vrijednost projekta je 288 milijuna kuna  od čega je 166 milijuna kuna bespovratna sredstva Kohezijskog fonda.

Tekst i foto: Ante Aračić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA