Vinarija Katich

Ovogodišnji „Cvit razgovora“ održan je u 8 imotskih vinarija, odnosno podruma. Posjetili smo Vinariju Grabovac i Vinariju Katich. O Grabovcu smo pisali više puta kao prvom i najvećem imotskom vinaru, odnosno podrumaru. Njemu uz rame je drugi imotski vinar Nikica Katić Kič. Katić je široj javnosti poznatiji kao građevinar i već više od tridesetak godina svojim strojevima gradi velike objekte za Hrvatske ceste, Hrvatske šume, Hrvatske vode, HEP-vjetroparkovi i druga velika poduzeća.

Zanimljivo je čuti kako se počeo baviti vinogradarstvom, odnosno vinarstvom.

– Počeo sam na nagovor poznatog vinara Zlatana Plenkovića. Ja sam njemu u Baškoj Vodi priprema tlo za novi vinograd svojim frezama. Tim strojevima sam usitnjava kamen i radio na pripremi tla, odnosno melioraciji krša. Slično sam radio i za još nekoliko velikih vinara, kao Terra Madre u Komarni. Plenković mi je poklonio tri bačve za početak. Prvo sam radio vino za sebe i svoje prijatelje. Kupovao sam grožđe od drugih proizvođača. Nakon toga sam u Imotskom polju kupio oko 15 hektara zemlje. Naravno, od više vlasnika. Tu sam posadio više vinskih sorti, odnosno oko 50 tisuća trsova. Vinograd je došao na rod tek prije nekoliko godina. Pandemija koronavirusa je zaustavila sve pa i prodaju vina. Uglavnom sam vino dijelio svojim prijateljima. Sada sam u kontaktu s nekoliko restorana i njima prodajem vino. Pravi posao tek očekujem ako turistička sezona bude uspješna. Ovaj dio podruma koji ste vidjeli i koji je građevinski završen bit će znatno proširen. Ukupna površina bit će oko 3.000 metara četvornih. Dominirat će kamen i masivna hrastovina! Sada proizvodim oko 40 000 litara.

Bit će to zaista najveći imotski podrum. Svakako da će Katić kupovati i zemlju u onom dijelu Imotskog polja gdje se već nalaze njegovi vinogradi

(kod Šumeta). Oni koji su vidjeli kako je vinograd uređen i kako se radi ostanu zadivljeni. Ipak, Nikica Katić kaže da je građevinarstvo i dalje njegova osnovna djelatnost a odnedavno je dobio i koncesiju za kamenolom.

– Meni je i dalje osnovna djelatnost građevina. Teško se osloniti samo na vinogradarstvo i vinarstvo.

Dok smo razgovarali, nije bilo glavnog enologa Viktora Zdilara, koji sve vodi kada je struka u pitanju, ali je tu kada dođe grožđe pa prerada vina i sve što se dalje proizvodi. Zdilar u vinskim krugovima ima glas vrsnog stručnjaka, posebno za kujundžušu.

Nikici Katiću i njegovim zaposlenicima želimo puno uspjeha u radu i životu.

Uvijek treba isticati pozitivne priča a jedna od njih je i ova o vinaru Nikici Katiću.

Nismo se prevarili u naslovu jer Nikica kaže da u starim knjigama stoji Katich i da je tek kasnije nastalo Katić. Zato se Vinarija i zove Katich.