Naslovnica knjige / IK

Zbirka političkih humoreski BARIŠA na ikavici

od 2000. godine, 21. veljače obilježava se međunarodni Dan materinskog jezika s ciljem očuvanja malih zavičajnih govora kojima u ovo globalizacijsko vrijeme prijeti izumiranje. Takav je jezik i naša štokavska ikavica kojom se govori u Imotskoj krajini (Dalmatinskoj zagori) i Hercegovini.

Tim povodom preporučujemo jednu knjigu koja je objavljena prije 4 godine, a pisana je duvanjskom ikavicom. Naša ognjišta iz Tomislavgrada su 2019. kao 236 naslov u svojoj knjižnici objavila knjigu BARIŠA koju je priredio Marko Matić. Riječ je o pedesetak humorističkih kolumni koje je pod tim zajedničkim pseudonimom pisalo osam autora u zagrebačkom mjesečniku Tomislav tijekom Domovinskog rata. List više ne izlazi.

“Od prosinca 1991. do prosinca 1995. godine, u Hrvatskom mjesečnom glasilu Tomislav, pod pseudonimom Bariša, pisali su slijedeći autori: Marko Matić, Marko Ivan Blažević, Ante Matić (Markića), Ante Bagarić, Jozo Kne­žević, Pere Ljubičić, Ante Matić (Mijušića) i Vlado Jurcan. Nijednog Barišu nije napisao samo jedan autor. Barišu su najčešće ispisiva­li, dopunjavajući jedan drugog, dvojica autora, a ponekad i trojica. Pseudonim Bariša uzeli smo inspirirani ži­votom i radom, čudotvornošću pokojnog fra Bariše Drmića iz duvanjskog sela Prisoje. Bariša je političko humoristički kronolog krvavog ratnog vremena. Hrvatski obrambeni rat (1990.–1995.) i zbivanja oko njega Bariša opisuje ikavicom duvanjskog i okolnog podne­blja. U Barišinoj ikavici ima i poneka ikavi­com obrađena tuđica, kao i nešto standarnog hrvatskog jezika. Bariša je ubojit, ne štedi, ne prašta niko­me ako misli da ne radi dobro. Bariša piše i ad rem i ad hominem; samo što kad govori ad hominem, najčešće govori nadimcima koje on sam daje onima koje opisuje. Iako je pomalo arhaičan, Bariša je vrlo čitak i pitak; nažalost i još uvijek vrlo aktualan” – piše u predgovoru priređivač književnik Marko Matić