Zbornik o osam stoljeća franjevaca u Trogiru

Sveti Franjo posjetio je Trogir 1212. godine i najavio pomoći osnivanju zajednice svoje franjevačke braće pa nakon dvije godine iz Asiza šalje dva franjevca koji s bogatim Trogiraninom Desom Lucićem 1214. osnivaju crkvu i potiču izgradnju prvoga franjevačkog samostana izvan Italije. Samostan i crkva Manjoj braći izgrađeni su 1217/18. godine na predjelu Travarica u Trogiru, koji je sljedećih stoljeća triput rušen. Na tim temeljima 1265. počela je gradnja crkve Gospe od Anđela – hrvatska Porcijunkula, koja je tijekom povijesti više puta dograđivana i obnavljana. U povodu 800 godina franjevaca u Trogiru, Župa Gospe od Anđela, Muzej grada Trogira i Katolički bogoslovni fakultet iz Splita priredili su međunarodni znanstveni skup Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvoga Franjevačkog samostana u Trogiru koji je održan 18. i 19. listopada 2018. u Trogiru i Arbaniji te su prošle godine objavili istoimeni zbornik radova.

U najvećoj trogirskoj župi simpozij je okupio znanstvenike s područja teologije, povijesti, povijesti umjetnosti te arheologije. U zborniku je tiskano 14 tekstova koji daju vrijedan doprinos u spoznavanju naše bogate sakralne baštine te osvjetljavanju i boljem poznavanju povijesti početaka franjevačke prisutnosti na dalmatinskim prostorima, dajući cjelovitiji uvid o razvoju franjevačke karizme i njihove baštine u nas.

Među urednicima zbornika su braća don Stipan Bodrožić, župnik te trogirske župe te profesor don Ivan Bodrožić, a autori tekstova su i imotski svećenici don Mladen Parlov te posthumno fra Željko Tolić i fra Petar Lubina.

Provincijalni ministar Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić istaknuo je na predstavljanju knjige će zbornik biti sredstvo za dodatno osvjetljavanje nacionalne povijesti, kulture i duhovnosti našeg naroda. „Kad tome dodamo da su prigodom održavanja simpozija donesene i relikvije sv. Franje, onda se doista može reći da je ovo obilježavanje bilo organizirano na visokoj razini“, istaknuo je provincijal.