Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

“Zemlja u jeziku” izbor iz šest i pol desetljeća pjesnikovanja Petra Gudelja

Petar Gudelj foto Ognjen Karabegović
Petar Gudelj, foto Ognjen Karabegović

U godini u kojoj će napuniti 90 godina života Petar Gudelj dobio je zanimljiv izbor iz svog pjesništva koje je začeto zbirkom Ruke, suze, čempresi (1956.). Istaknuti crnogorski književnik Miraš Martinović je priredio izbor iz poezije hrvatskog pjesnika Petra Gudelja sa naslovom Zemlja u jeziku. Nakladnici ovog priređenog izdanja je Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, Centar za kulturu Tivat i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te Skaner studio iz Zagreba. Božidar Proročić u osvrtu ističe:

Petar Gudelj (Podosoje, 29. rujna 1933.) je dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoju poeziju. Autor je više od dvadesetak zbirki poezije. Dva velika pjesnika povezuje dugogodišnje prijateljstvo i poezija u kojoj su satkane antička i ilirska mitologija; tradicija i avangarda, prošlost i budućnost; traganja i razmišljanja; stećci i groblja. 

,,Zemlja u jeziku” sadrži deset tematskih poglavlja koja je stilski i znalački odbrao Miraš Martinović. Zapravo u samom izboru je sublimacija šest decenija stvaralaštva samog Gudelja. Napraviti ovako složen izbor bilo je više nego zahtjevno no Martinović je u tome itekako uspio. Poezija Petra Gudelja krije u sebi ali i svjedoči o tekovinama kroz koje se prožimaju autorovi počeci sa samog hrvatskog kamena, preko helenizma, arhitekture, mora, zvijezda, smrti, vjetra i mitologije koja je evidentna. Na razvoj Gudeljove umjetničke lirike veliki uticaj izvršila su društvena i politička previranja kada pjesnik kao čovjek i pojedinac, postaje svjesniji sebe, svojih prava, potreba i vrijednosti, nastojeći da svoj stav, misli i osjećanja prema etičnošću izrazi ideale koji ga prate na njegovom životnom putu. Petar Gudelj kao da hoće rastvoriti stvarnost na njene osnovne a često i složene elemente. Na činjenice, istoriju sjećanja, na prve utiske, na (ne)jasan osjećaj prapočetka,  mnoštvo rasutih impulsa koji kroz auru autorove poezije poprimaju nevjerovatnu snagu i dinamiku.

Ministarstvo kulture i medija otkupilo je za sve gradske i općinske knjižnice po jedan primjerak nove Gudeljeve knjige pa će brojni čitatelji ovom antologijom njehovih pjesama moći ponovno upoznati s velikim Petrovim opusom.

ZEMLJA U JEZIKU

Imam zemlju u jeziku.
Jezik u zemlji.

Zemlju nad jamama,
jezik pun jama.

Imam Mosor i Velebit
od lubanja.

Biokovo kapela Sveti Jure i pesma Zemlja u jeziku - Petar Gudelj

Imam mjedeni Mjesec.
Imam medeno Sunce.

Iz lubanje, iz jezika izađe.
U lubanju, u jezik, zađe.

Po Mosoru čuvam koze.
Po Velebitu vukove.

U lubanje sadim smokve.
Po jeziku sijem pšenicu.

U očnim dupljama
držim pčele.

Jako je moje vino.
Sladak je moj kruh.

Gust je med i bistar vosak
iz mojih ulišta.

Nebo mi je u ponorima,
a u nebesima zemlja.

Jednako volim
nebo i zemlju.

I sve što gmiže i hoda,
leti i pliva.

Lisicama i lasicama
kujem krv.

Kopcima
oštrim kljun.

Vukovi kod mene
školuju glas.

Čovječja ribica u mom oku
uči da pliva.

Imam zemlju u jeziku.
Imam jezik u zemlji.

Ne mogu iskopati
zemlju iz jezika.

Ne mogu iščupati
jezik iz zemlje.

Petar Gudelj