Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Župan Boban sa suradnicima obišao Imotsku krajinu

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik Kabineta župana Davor Pavić te ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić obišli su danas Imotsku krajinu, gdje su posjetili radove na prometnicama te novoopremljene i obnovljene prostore radiologije u Domu zdravlja kao i ispostavu Hitne medicine. Župan je sa suradnicima obišao i županijsku ispostavu u Imotskom te gradsku upravu. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s gradonačelnikom i načelnicima općina Imotske krajine. “Bez te suradnje ne bismo mogli realizirati ove projekte. Obišli smo danas i prometnicu u Rakama u Općini Zagvozd, koja bi trebala biti gotova kroz dvadesetak dana. Bili smo i u Lokvičićima na projektu ceste od glavne prometnice za Imotski do zgrade Općine. Uz tu prometnicu ide i optički kabel. To je jako važno jer Županija ide s projektom širokopojasnoga interneta. Moram naglasiti i kako cesta Zmijavci-Podosoje čeka uporabnu dozvolu i puštanje u promet”, izjavio je Boban. 

Podsjetio je i kako je županijski Zavod za hitnu medicinu u suradnji sa Županijom uredio prostorije imotske hitne pomoći. “Projekt je to koji je s opremom vrijedan milijun i 900 tisuća kuna. Moram istaknuti i imotsku ispostavu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, gdje je postavljen cijeli jedan lanac radioloških uređaja – od RTG-a, mamografa do ultrazvuka. Takvih uređaja nema na području cijele Hrvatske. Sustav je digitaliziran i centraliziran pa liječnici preko toga sustava mogu očitati nalaze”, rekao je župan te zahvalio Gradu i općinama Imotske krajine jer su osigurali još jedan radiološki tim, tako da su svi novi uređaji 24 sata dnevno dostupni građanima Imotske krajine.

Doktorica Nikolina Grabovac objasnila je kako su novi uređaji, instalirani na radiologiji u Imotskom, posljednja riječ tehnike. “Građani su ovim zahvatom dobili kvalitetnu radiološku skrb. Povratkom inženjera dobili smo novu smjenu, a imamo i novi RTG aparat te mamograf i ultrazvuk. Sve ono što bi građani dobili na drugim mjestima, sada mogu dobiti u Imotskom”, izjavila je Grabovac.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić podsjetio je kako ta uprava skrbi o 1700 kilometara prometnica diljem županije. “Pored toga godišnje rekonstruiramo 50-ak kilometara postojećih prometnica, nastojeći ulagati u sve naše općine i gradove te na taj način poboljšavati uvjete života ljudima. Svaka nova prometnica otvara brojne perspektive, a razvojem turizma rastu i drugi kapaciteti, posebice na imotskom području”, izjavo je Škorić. 

Gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić rekao je kako su sva ova ulaganja dokaz dobre suradnje između Grada i Splitsko-dalmatinske županije. “Zdravstvena skrb na području Imotskoga i naših općina je na zavidnoj razini. Splitsko-dalmatinska županija u sinergiji s nama je kroz prethodno razdoblje je osigurala kvalitetnu razinu zdravstvene skrbi za naše sugrađane”, rekao je Budalić.

Zadovoljstvo suradnjom sa Županijom izrazio je i načelnik Općine Zagvozd Miroslav Gaće. “Posebno sam zadovoljan završetkom izgradnje ceste Zagvozd – Slivno. Drago mi je i da se župan uvjerio u tijek radova te samim time dokazuje da vodi računa i o ovom dijelu naše županije, posebice zbog toga što se nalazimo u naselju naše općine koji ima najveći broj djece”, rekao je Gaće. Načelnik Lokvičića Branko Knezović rekao je kako će realizacijom ceste od zgrade Općine do glavne ceste prema Imotskom stanovništvo biti spojeno na važan prometni pravac. “Bit ćemo spojeni jednom modernom prometnicom, koja sadrži sve odvodnju, nogostup i javnu rasvjetu”, izjavio je Knezović. Načelnik Općine Zmijavci Mijo Šuto istaknuo je kako će ova Općina uskoro krenuti i u nove projekte. “Nakon realizacije ceste Zmijavci-Podosoje krećemo i u nove projekte. Uistinu imamo dobru suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom i kad god smo nešto tražili, vrlo brzo smo krenuli u realizaciju”, rekao je Šuto. Njegov kolega načelnik iz susjedne Općine Runovići posebno je apostrofirao razvoj turizma na ovome području. “Ova cesta je jako važna i za razvoj Općine Runovići i našega turizma. Svjedoci smo da se jako puno kuća za odmor gradi na našem području, pa mogu slobodno kazati da smo zajedno puno napravili na području turizma”, izjavio je Repušić.