OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20 godina kapele Prečistog Srca Isusova u Vinjanima

   Točno prije 20 godina mještani Baga, Leka i Vidoša u Vinjanima Gornjim podignuli su kapelu Prečistog Srca Isusova u znak zahvalnosti što je ovo mjesto, kao i cijeli imotski kraj, spašen od ratnih razaranja u Domovinskom ratu. Kip Prečistog Srca Isusova darovao je apostolski misionar fra Silvestar Aračić. Fra Silvestar je tada i blagoslovio kapelu te je uvijek služio misu na blagdan Prečistog Srca Isusova kada su mu to obveze dopuštale.

  Uz spomen kapelu podignut je i spomenik mještaninu Ljubi Leki koji je kao hrvatski branitelj i dragovoljac poginuo u obrani Osijeka 3. rujna 1991. godine. Cvijeće i svijeće kod spomen obilježja položili su u ime Udruga dragovoljaca veterana Domovinskog rata Imotske krajine predsjednik Vinko Tolić te Ljubin brat Nedo Leko. Odrješenje je izmolio fra Zoran Kutleša. Ova Udruga je Ljubi Leki podignula spomenik i u Osijeku.

  Svetu misu ove godine služio je uz domaćeg župnika fra Josipa Sušića, također mještanin i vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, fra Zoran Kutleša. Prije mise održana je procesija u kojoj se nosio kip Prečistog Srca Isusova.

Tekst i foto Ante Aračić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA