20 godina Udruge za očuvanje zavičajne baštine Slivno

Udruga za očuvanje zavičajne baštine Slivno ove godine slavi 20 godina djelovanja, a utemeljio ju je prof. dr. Anđelko Mrkonjić sa sjedištem u Splitu. U dva desetljeća rada utemeljena je Etnografska zbirka – Zavičajni muzej Mrkonjić u Slivnu, koji je sa 156 predmeta upisan u listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara RH (rješenjima iz 2005. i 2009. godine), održano je više stručnih skupova i okruglih stolova o čuvanju i promicanju kulturne i prirodne baštine u cijelom Zabiokovlju, uključujući i zapadnu Hercegovinu. Objavljeno je i devet zbornika radova koji su izlazili uglavnom svake druge godine. Za svoj uspješan rad Udruga Slivno je dobila i Nagradu Splitsko-dalmatinske županije 2016. godine.

20. rođendan bit će obilježen okruglim stolom u muzeju Mrkonjić 29. rujna 2023., na blagdan svetog Mihovila, kojega mnoge župe i prezimena štuju kao svog zaštitnika. Tada će biti riječi o brgulji, proslavi svoga nebeskog patrona, dakako uz zavičajnu trpezu, a o toj temi je tiskano osam stručnih i znanstvenih tekstova u devetom zborniku Brgulje – štovanje svetaca u Zabiokovlju, koji su lani objavili Crkva u svijetu iz Splita i Udruga Slivno.

Održavamo našu etnografsku zbirku, obnavljamo neke stare izloške, planiramo i teme za naš jubilarni deseti zbornik – kaže nam profesor Mrkonjić, koji inače njeguje staru navadu čestitanja blagdana slanjem čestitki i razglednica klasičnom, zemnom poštom. Tako članovi i prijatelji Udruge za Božić, Novu godinu, Uskrs ili drugi praznik na kućnu adresu dobiju čestitku s nekim motivom iz te slivanjske etnografske zbirke.