31. OBLJETNICA OSNUTKA TREĆE IMOTSKE BOJNE

   Nizom svečanosti danas je u Imotskom obilježena 31. obljetnica osnutka legendarne Treće imotske bojne. Svečanost je počela polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Topana. Vijence su prvo položili “Imotski sokolovi”, kako se zove Udruga dragovoljaca Treće imotske bojne na čelu s predsjednikom Dubravkom Šumanovićem. Zatim su vijence položila brojna izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Imotskog i okolnih općina, izaslanstva Gruda i Posušja, gradova Vukovara, Zadra, Obrovca, općine Podstrana, udruga dragovoljaca i  stradalnika Domovinskog rata s područja Imotskog te 7. domobranske pukovnije iz Zadra s kojom je potpisana i Povelja prijateljstva.

    Prije polaganja vijenaca pročitana su imena 31 poginulog pripadnika Treće imotske bojne.

    Odred odrješenja molio je imotski gvardijan i župnik fra Kristijan Stipanović.

  U crkvi Svetoga Frane služena je misa za sve poginule hrvatske branitelje.

   Zahvalnice Imotskih sokolova dobili su zaslužne udruge i pojedinci.

    Povijest će zapisati da Treća imotske bojna nije izgubila ni jednu bitku u Domovinskom ratu te da je njezin značajan udio u obrani i oslobođenju Republike Hrvatske. Treća imotska bojna bila je u sastavu Četvrte gardijske brigade Split. Sve ostalo je povijest.

Posebno svečan čin bio je u prostorima 3. Imotske bojne – Imotski sokolovi gdje je potpisana Povelja prijateljstva između 3. Imotske bojne i  7. domobranske pukovnije iz Zadra čime je još više učvršćeno prijateljstvo ova dva grada ali i brojnih pripadnika ovih postrojbi, na čelu s predsjednikom udruge 7. domobranske pukovnije Zadar Danijelom Kotlarom i predsjednikom udruge hrvatskih dragovoljaca Imotski sokolovi Dubravkom Šumanovićem.