Ponedjeljak , 15 srpnja 2024
Pelješki most / Foto PIXSELL

Pelješki most će biti svečano otvoren oko 20. srpnja

Dolaskom proljeća oživljava turistička sezona i svi se pripremaju za što bolju turističku žetvu, unatoč nepovoljnom društvenom okružju rata u Ukrajini i pandemiji. Ovog ljeta hrvatski turizam će biti obogaćen još jednim iznimno značajnim prometnim iskorakom – prva vozila će krenuti preko Pelješkog mosta, koji će teritorijalno spojiti sjever i jug Hrvatske, bez uporabe putovnica i prolaska kroz BiH u Neumu.

Pelješki most bi se službeno trebao otvoriti oko 20. srpnja 2022. To je najskuplji infrastrukturni projekt sufinanciran iz EU fondova pa bi otvorenju trebale nazočiti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

Do ljeta se u promet planira pustiti i dio obilaznice preko Pelješca, a jedino je otvaranje čvora Ston – odgođeno za jesen ove godine.

Most je koštao 418 milijuna eura u čemu EU sudjeluje s 85 posto novca, a Hrvatska s 15 posto. Do izgradnje Pelješkog mosta, najskuplji projekt financiran iz zajedničke EU blagajne bila je izgradnja podzemne željeznice u portugalskom gradu Portu za što je iz EU fondova bilo izdvojeno 316 milijuna eura.