Meteorolog izdao upozorenje: Stiže ozbiljan toplinski val, temperature će doseći i 40°C

Iako će narednih dana biti sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme uz rijetke pljuskove, ponegdje i jače nepogode, i to uglavnom u noći na utorak i tijekom utorka lokalno na sjeverozapadu Hrvatske, sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne, to je samo uvod u ono što stiže od srijede.

Razvojem visokog tlaka zraka nad Sredozemljem i jugozapadom Europe, koji će svoj ogranak širiti prema jugoistoku Europe, što će povući sa sobom vrlo vruć suptropski zrak sa sjevera Afrike, omogućiti će se uvjeti za prvi ozbiljniji val vrućine u našem dijelu regije.

Upozorava se da bi od srijede do nedjelje veliki dio Balkana mogao imati iznimno vruće vrijeme uz temperature zraka koje bi se nerijetko mogle doseći do 34°C, ili 35°C.

Pojedini dijelovi Hercegovine i zaleđa Dalmacije mogli bi mjeriti do čak 41°C.

Također će postojati uvjeti za tropske noći u gore navedenim područjima, gdje temperature tijekom cijele noći neće padati ispod 25°C.

Opasnost od nastanka i širenja šumskih požara biti će iznimno velika, posebno na Jadranskoj obali, većem dijelu Hercegovine – napisao je u objavi na stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna mostarski meteorolog prof. Zoran Zadro.