60 godina klauzure Anke Petričević

Na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, jutros je svetom misom u crkvi svete Klare u Splitu proslavljena 60. obljetnica svečanog zaređenja Anke Petričević za sestru Mariju od Presvetog Srca u najstrožem redu klauzure u samostanu svete Klare u Splitu.

Anka Petričević rođena je 2. svibnja 1930. u Lovreću u brojnoj mlinarskoj obitelji. Za vrijeme filozofskog studija u Zagrebu početkom pedesetih godina prošlog stoljeća družila se sa zagrebačkim književnim krugom, među kojima ju je posebno cijenio Tin Ujević. Nakon diplomiranja na Filozofskom fakultetu, 1956. Petričevićka se odlučuje zarediti, nastavlja studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu te nakon diplomiranja, 11. veljače 1961. se svečano zaređuje u red klarisa s redovničkim imenom sestre Marije od Presvetog Srca. U splitskom samostanu klarisa 1975. pokreće biblioteku asketsko-mističnih djela Symposion u kojoj je do danas uredila 140-ak naslova, a sama je objavila osamdesetak knjiga duhovne poezije, proze, eseja i teoloških razmatranja.

Na prigodnoj svečarskoj „Uspomeni na 60. obljetnicu svečanih zavjeta” za današnji jubilej citirani su njezini stihovi posvećeni Isusu Kristu i Gospi Mariji:

U Srce Tvoje trajno ću sipati najljepše mirise cvijeća;

U Srce Ti se žrtvuješ mome – za otkup svijeta.

O Marijo bez grijeha, istočnog začeta,

moli za nas koji se tebi utječemo.

Čestitamo vrijedan jubilej klarisi Anki i želimo zdravlje u životu, u kojemu je nedavno zakoraknula i na 92. skalin.

Tekst: Mladen Vuković