Slavi se Dan Grada Imotskoga


    2. kolovoza Imotski obilježava Dan Grada i blagdan Gospe od Anđela zaštitnice Imotskog i cijele Imotske krajine. 1. kolovoza održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su osim vjećnika bili nazočni i mnogi gosti. Među njima je bilo 6 saborskih zastupnika, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, kosovski veleposlanik u Zagrebu Martin Berishaj, zastupnica albanskog naroda u Saboru Ermina Leka Prljaskaj, dožupan Ante Šošić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predstavnici Zadra, Obrovca, Gruda, Čitluka te načelnici okolnih općina, udruga dragovoljaca i stradalnika Domovinskog rata.

    Prija svečane sjednice mnogobrojna izaslanstva položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomen obilježja Topana za sve poginule branitelje te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

    Na svečanoj sjednici sve nazočne pozdravio je predsjednik Gradsko vijeća dr. Perica Tucak.

    Poslije njegovog govora nazočni su mogli vidjeti kratki video zapis o poslovima koji su rađeni u zadnjih godinu dana. To je prije svega veliki projekt Aglomeracije kojim će se poboljšati vodoopskrba kao i odvodnja te pročišćavanje otpadnih voda. Tu je i nova zgrada granične policije. Gradi se i nova zgrada Centra za socijalni rad. Na budućem rotoru Vukadinović ugrađuje se vodovod, kanalizacija te elektrčna struja a njegovim završetkom značajno će se povećati protočnost i sigurnost prometa na ovoj državnoj cesti. Groblje Gospe od Anđela proširit će se za 124 klasične grobnice te 42 grobnice u zidu. U Gospodarskoj zoni 16 investitora je kupilo parcele od kojih su 4 već sagradili objekte. Pošto su rasprodane sve parcele, namjerava se zonu proširiti za joj 16 hektara. Stadion Gospin dolac će se osvijetliti da bi se mogle igrati i noćne utakmice. Obnovljen je Dječji vrtić a završeno je i uređenje naselja Bage gdje su stanovi branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

    Potom se nazočnima obratio i gradonačelnik Ivan Budalić. Posebno je istaknuo činjenicu da Grad Imotski spada među 4 hrvatska grada koji imaju prirodni priraštaj, što je zasigurno rezultat pronatalitetnih mjera. U idućem radoblju obećao je izgradju Gradske tržnice, novih bazena kod Srednjih škola, Doma za stare i nemoćne te uređenje zgrada Dogane.

   Prigodno su pozdravili dožupan Ante Šošić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić te saborska zastupnica Zdravka Bušić.

   Potom su predsjednik Gradskog vijeća Perica Tucak i gradonačelnik Ivan Budalić  podijelili ovogodšnje nagrade grada.

   Tako je Nagradu grada u obliku zahvalnice dobio Ante Vlašić – Ante Cash.

    Nagradu Grada Imotskog dobili su Branimir Jukić, Mirko Munitić, Ratko Borić, Jakov Budimr i Matea Kolovrat.

    Nagradu Grada Imotskog za životno djelo dobio je fra Jakov Udovičić, koji je zahvalio u ime nagrađenih.

  U vjerskom dijelu na blagdan središnju misu s procesijom na Topani predvodio je umirovljeni splitski nadbiskup Marin Barišć

U zabavnom dijelu ističemo nastup Folklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika te HPO Gradske glazbe Imotski.

Ovogodišnji laureati