Iz tiska izašao novi broj lista “Proložac”

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije koju će i ove godine veliko mnoštvo vjernika iz Imotske krajine i susjedne Hercegovine proslaviti na izvorištu rijeke Vrljike u Zelenoj katedrali u Prološcu, istoimena župa izdala je prvi ovogodišnji, a 103. po redu broj župnog glasila „Proložac“.

Već 42. godinu zaredom dva puta godišnje, za svetkovinu Velike Gospe i Božić, župa Proložac izdaje svoje glasilo kao godišnji presjek svih događanja u ovoj staroj župi Imotske krajine. Ovogodišnji broj broji 72 stranice koje sadrže 54 fotografija otisnutih u boji (autori su Boško Ćosić, Drago Maršić, Vedran Vidak, Foto Olujić, fra Nedjeljko Jukić).

List tradicionalno počinje uvodnikom koji potpisuje glavni i odgovorni urednik te župnik fra Vinko Gudelj.

Nakon toga slijedi tekst koji potpisuje dr. Dinko Aračić pod naslovom “Marijin hvalospjev – Veliča”. Nakon toga slijedi kvalitetni tekst koji potpisuje prof. fra Nedjeljko Jukić, a nosi naslov “Trag ‘majke svih pandemija’ u prološkim župnim knjigama”, a piše o podatcima iz Mrtvara (Necerologium) Župe sv. Mihovila u Prološcu koji svjedoči o izrazito visokoj smrtnost u vrijeme dok je svijetom prije malo više od jednog stoljeća (1918.-1919.) harala „gripa španjolica”.

List se nastavlja tekstovima s. Terezine Bašić o proslavi Prve svete Pričesti u župi Proložac, a potom i popis ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika. Potom slijedi izvještaj s. Rite Maržić o duhovnoj obnovi framaša i krizmanika te o proslavi Velikog tjedna u župi Proložac kao i župnim proslavama na Podima, Bušanjama te Šumetu.

O “Hodu za život” piše Suzana Šimić, a župnu kroniku potpisuje župnik fra Vinko Gudelj. Prof. Mara Pezo piše tekst “Gospa nas gleda s nebeskog prozora”, a o sjećanju iz djetinjstva piše Jozo Mikulić.

Tu su i pjesme Marija Bilića iz.nove zbirke “Ostavština”, a uz svoje stihove i haikue Drago Maršić piše 76. nastavak svoe vedre rubrike „Sazrela seoska idila“ s deset novih šaljivih dogodovština u prološkoj župi.

Posljednje stranice lista rezervirane su za pokojnike te raspored ovogodišnje proslave Velike Gospe. List je tiskan u 1 300 primjeraka, a grafički ga je obradio Silvio Družeić.