Boćari BK Imotski jedini Imotski prvoligaši

Da i njih ne zaboravimo, boćari boćarskog kluba Imotski jedini su klub u našoj Krajini koji se natječe u elitnom rangu natjecanja. Jedini su prvoligaši, koji teoretski mogu biti prvaci Hrvatske. Boćari BK Imotski s novčanim sredstvima ne mogu se mjeriti s nekim jačim privatnim klubovima, te klubovima iz većih gradova, ali ipak oni su tu bore bok uz bok s najvećim Hrvatskim, a i Europskim boćarskim klubovima.

Ove sezone sistem natjecanja Boćarskog prvenstva Hrvatske podijeljen je u dvije grupe.. Prva liga je podijeljena na regije Jug i Sjever. Sjevernu regiju igraju klubovi iz Istre, Rijeke i Zagreba dok Južnu igraju klubovi iz Dalmacije, od Zadra do Dubrovnika. Boćarska borilišta su dvorane diljem Hrvatske. Jedno od njih je dom BK Imotski, ono je smješteno u Glavini.

Idemo malo objasniti ljubiteljima boćanja sustav natjecanja. Znači imamo dvije lige (prve), iduće godine ostaju obje u funkciji ali kao drugi rang natjecanja. Prvi rang natjecanja, tako zvana super liga izboriti će 10 momčadi, 6 prvoplasiranih sa sjevera i 4 momčadi s juga. Ovogodišnju sezonu za naslov prvaka izboriti će dvije najbolje momčadi iz svake skupine, to jest regije, a one će se ja završnom turniru boriti za naslov prvaka. Završni turnir biti će na jednom mjestu, a odrediti će ga rukovodstvo saveza s klubovima. Iz lige neće ispasti nitko jer će se u potpunosti  reformirati natjecanje, ostati  će svi klubovi, a popuniti će se prazna mjesta klubovima iz nižeg ranga. Boćari Imotskog nalaze se na 6 mjestu, u južnoj skupini koja broji 8 klubova i nemaju nikakve šanse boriti se za Superligu iduće sezone. Što se tiče mjesta koji vode na završni turnir tu su Biston i Metković koji drže prve dvije pozicije, a Superligu iz naše Jug regije izboriti će Sokol iz Dugopolja i Otok iz Otoka. Sve je već poznato nakon 12 odigranih kola  od mogućih 14. Isto tako ligu Sjever čini 8 klubova, od kojeg je Istra Poreč sigurni putnik na Završni turnir, a drugo mjesto voditi će se borba između tri kluba: Zrinjevca iz Zagreba, Vargona iz Rijeke i BK Pula iz istoimenog grada. Boćarski znalac inače voditelj ekipe BK Imotski , Ante Tolić izjavio je kako se očekuje zanimljiva borba za naslov.

O BK Imotski:
U razgovoru s voditeljem Antom Tolićem, ja se inače ispričavam boćarima što nismo napravili članak i ranije i jako mi je žao ali evo nikada nije kasno. Ante nam je objasnio sistem natjecanja, trenutno i želje kluba, nisu bili u financijskim mogućnostima boriti se za Superligu i tako da su sada zadovoljni i da dogodine isto tako žele se boriti za vrh. Prošlo je 12. Kola Boćari Imotskog skupili su 12 bodova imaju 4 pobjede i 8 poraza . Ante nam je rekao da se klub bazirao na mlade snage i dolazak mladih boćara tu su neki od imena: Ivan  i Domagoj Šušnjar, Petar Kljenak, Ante Gudelj Velaga  i još nekolicina koji trebaju doći . Ipak okosnica kluba su stari boćari: ” Brico ” Kujundžić, Mario Grančić, Nediljko Lasić, Stipe Kapular i sam Ante Tolić . Jedna fina ekipica koja se u Dalmaciji bori protiv velikog broja reprezentativca Hrvatske a i ostalih Europskih boćarskih država. Ante nam je i najavio 13 . kolo pretposljednje, boćari idu na Pelješac, gdje im je domaćin BK Komolac koji je ujedno iz Dubrovnika ali zbog nedostatka dvorane igra domaće susrete na Pelješcu. U zadnjem kolu u Glavni gdje sam obećao pristustovati i ako Bog da izvjestiti o rezultatu Imoćani dočekuju ekipu Otoka. Pitali smo imenjaka za financiranje kluba, Tolić je odgovorio da je za to zaslužan grad Imotski. Tu i tamo neki sponzori ali samo za sportsku opremu naglašava naš sugovornik. Sve u svemu prema informacijama riječ je oko 200 tisuća kuna u usporedbi s nogometnim klubovima u krajini i čak 10 puta manje od najskupljih Croatije i Kamena. Treba dodati da je predsjednik kluba Josip Dropuljić. Iznimno mi je drago što mogu podijeliti par informacija, jer Boćarski dom iz Glavne iznjedrio je dosta igrača i medalja, samo je dovoljno reći Ante Grančić. Također i dosta smo svjetskih i europskih i Hrvatskih igrača gledali u Glavnini i time tradicija mora i dalje trajati. Sjećam se kao mali s pok. Ocem samo išao i gledao utakmice Imotskog, protiv najjačih , Zrinjevca , Vargona, Istre i popularnog Trio Buzeta kluba koji je bio i europski prvak. Svi oni su padali i gubili prvenstva u Glavini i taj odlazak na boćanje sa mojim Stipanom nikada neću zaboraviti. To je način na koji mi je on prenio ljubav prema tom skromnom sportu . I Glavini se slavilo, tugovalo, jelo i pilo a i družilo. Iz cijele Hrvatske sam upoznao boćarske virtuoze i drago mi je za današnji članak kojeg bih posvetio i klubu BK Imotski i njihovom velikom najvijaču i ljubitelju pok. Stipi Ujeviću. 

Treba spomenuti da je BK Imotski prošao svašta, od ponora do visina. Desetak godina vrh, povijesne utakmice, utakmice za pamćenje do prije dvije godine treće boćarske lige i naglog pada . Ali zahvaljujući ljudima poput Tolića, Dropuljića i starih boćarskih asova, Imotski je ponovno vrh Hrvatskog boćanja. I rekao bih očevu rečenicu, tu mu je i mjesto i tu mora ostati. Nadam se i zamišljam onaj dan kada bi se orila dvorana očevim glasom, glasom najvjernijeg zaljubljenka u sport i sam BK Imotski. Eto ga Stipane nadam se da si ponosan ide članak o boćarima. 
Hvala Anti Toliću, voditelju BK Imotski na njegovu oduzetu vremenu.