Aktivisti traže zaštitu Zavelima kao geomorfološkog parka i šume

Brojni mještani jugozapadnog dijela Općine Tomislavgrad traže zaštitu Zavelimskog i Buškoblatskog kraja od izgradnje novih vjetroelektrana, solarnih panela i trasa dalekovoda.

Svoje zahtjeve iznijeli su na javnoj prezentaciji Nacrta prostornog plana Općine Tomislavgrad koja je održana prije nekoliko dana.

Aktivisti i žitelji su složni. Od općinskih i županijskih vlasti traže zaštitu ovog područja od daljnje devastacije i razvoja energetskih projekata koji su nespojivi s turističkim, ekološkim i drugim perspektivama razvoja ovog perspektivnog dijela tomislavgradske općine.

Buško jezero ima turističku perspektivu. Građenjem panela, trasa dalekovoda i vjetroelektrana taj segment razvoja ovoga kraja bi bio uništen.

Zahtijevano je proglašenje šumsko-planinskog masiva Zavelim geomorfološkim parkom i šumom posebne namjene. Traži se i zaštita brojnih drugih izvora vode, povijesnih arheoloških lokaliteta i drugih prirodnih resursa.

Nikola Mamić, aktivist i jedan od zagovaratelja zaštite navedenog područja u razgovoru za Radio Herceg Bosne ističe kako se građani ne protive razvoju općine koji će podrazumijevati napredak cijelog područja što s Nacrtom prostornog plana nije slučaj. Ovdje se, kako kaže, radi o interesu uskog broja ljudi. S njim je razgovarala Valerija Ćorić. Razgovor poslušajte u nastavku.

(rtv-hb.com)