Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Blagdansko štivo uz župne listove

Posebnost župa imotskog dekanata jest da i u ovo digitalno doba njih desetak ne odustaje od tiskanja svojih župnih glasila. Župa Ričice objavljuje svoj list poslije proslave svoga patrona sv. Ivana Krstitelja, a ostale redovito tiskaju svoja glasila uoči najveselijega kršćanskog blagdana Božića. Svi su listovi uređeni na sličan i prepoznatljiv način, u luksuznom kolor izdanju: nakon uvodnih prigodnih tekstova o Božiću i aktualnom trenutku Katoličke crkve slijede vijesti iz župnog života, reportaže s proslave mjesnih blagdana tijekom godine, župne statistike, popisi sa slikama prvopričesnika, krizmanika, vjenčanih i zlatnopirevaca te umrlih, uz nekoliko nekrologa, zatim novotarije i zanimljivosti iz mjesta i općine, zapisi iz prošlosti mjesta, kulturni i dječji kutak, zavičajni stihovi… U svim listovima su i članci o 800. obljetnici prvih živih jaslica koje je sv. Franjo uprizorio u talijanskom mjestu Greccio 1223. godine. Za taj jubilej Apostolska pokorničarna dopustila je vjernicima potpuni oprost grijeha – u svim crkvama koje su povjerene franjevačkoj pastoralnoj brizi, u vremenu od 8. prosinca 2023. (svetkovine Bezgrešne) do blagdana Svijećnice (Kalandore) 2. veljače 2024. Vjernici se trebaju u tim crkvama ispovjediti i pričestiti te uz jaslice izmoliti molitve na nakanu sv. oca Pape (najbolje Očenaš, Zravomariju i Apostolsko vjerovanje).

Budući da izlazi za Veliku Gospu i Božić, list Proložac je već nabrojio 104. broj u 42. godini izlaženja, ovogodišnji ima 80 stranica (na kojima je i 77. nastavak Sazrelih seoskih idila Drage Maršića.

Župa svetog Frane Imotski na 56 stranica objavljuje 63. broj lista Grad na gori, koji izlazi već 45 godina, vrijedan je i zapis profesora Jure Šabana-Stanića o koncertu “Iz kajdanke dr. fra Ivana Glibotića”.

Župa sv. Ilije Studenci u 38. godini svog izlaženja na 156 stranica tiskala je 62. broj lista Studenci, istaknimo zapise profesorice Ivane Babić o starim studenačkim običajima.

U 56. broju Slivno Župe Presvetog Trojstva, koji izlazi 37 godina, na 92 stranice predstavljen je novi mladi župnik fra Jerko Kolovrat i orguljašica Ana Marija Ćosić, objavljuju se tekstovi o skladbama fra Ivana Glibotića, tu su i vijesti o 21. Gangafestu Slivno, 20 godina Etnografske zbirke Mrkonjić, posjetu triju slivanjskih obitelji iz Argentine svom rodnom mjestu…

Župa svetog Luke Podbablje u 53. broju (38. godište) na 68 stranica objavljuje i razgovor s časnom sestrom Jelenom Lončar, voditeljicom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, zapis o 120 godina osnutka Hrvatske pučke knjižnice u Podbablju, kada je pjesmu Sv. Luka objavio Josip Vergilij Perić…

Župa Svih svetih objavila je 37. broj lista Zmijavci (pokrenut prije 28 godina), tiskana je i reportaža o postavljanju križa na gradini Dikovači i odrzavanju prve svete mise nakon 1500 godina na arheološkom lokalitetu Crkvine gdje su ostaci raokršćanske bazilike s krstionicama iz 5. stoljeća, tumače se i mogući korijeni tih imena kao i legenda o sv. Lovri i obitelji Todorić…

Župa svetog Duha tiskala je na 144 stranice 15. redoviti godišnji broj Lovreć-Opanci, više stranica posvećeno je ove godine preminulim svećenicima fra Mariju (Anti) Jurišiću, don Marijanu Ivanu Čagju i klarisi Anki Petričević, a Ivan Bekavac Basić nastavlja podsjećati koji nas sve jubileji značajni za lovrećku župu očekuju u 2024. godini.

Slijedi predstavljanje i ostalih župnih listova!