Boce imotskih vina čuvaju se na dnu Modrog jezera

Imotski vinari konstantnim ulaganjem u znanje i proizvodnju postigli su značajan iskorak na vinskoj sceni kako Hrvatske tako i šire. Ujedinjeni u udrugu Cvit razgovora u subotu 30. srpnja 2022. napravili su epohalni pothvat do sada nezabilježen na svjetskoj sceni te su svoja najbolja vina od autohtone imotske sorte kujundžuše kao i ostalih cijenjenih sorti koje uspijevaju u ovom vinogorju položili na dno Modrog jezera, što je trenutno nekih 15 metara dubine. Napravljen je kavez po mjeri koji je postao metalna postelja najboljoj kapljici, a Imotski biser ujedno i najljepšim vinskim podrumom na svijetu.

Kada jezero presuši na njegovom dnu održava se revijalna utakmica već 98 godina za redom između “vukodlaka” i “vilenjaka” i tada će se otvarati butelje i nazdraviti s posebnom kapljicom koja će nadamo se poprimiti ljekovita svojstva samog jezera. Kakvo je trenutno stanje sa sušom u cijeloj regiji očekuje se da će se to desiti na jesen ili u protivnom iduće godine koje će omogućiti takav spektakl. Sama ideja projekta je povezati tradiciju i gastronomiju na način gdje komunikativna uloga dopire na nov način do šire publike i Imotski postavlja na višu stepenicu turističke karte gdje mu je i mjesto. Hrvatski turizam pogotovo ruralnog kraja žudi za kreativnim rješenjima promocije gdje se stvara dodatna vrijednost same ponude.

Ujedno ovaj je događaj i najava za razna događanja koju kroz osmi mjesec organizira Udruga Cvit razgovora, a kruna svega je festival pod nazivom Cvit razgovora – festival Kujundžuše 13. 8. 2022. u imotskoj Ulici Ante Starčevića u 20 sati.