Nedjelja , 10 prosinca 2023

Božićne jaslice Denisa Matkovića već 23 godine simbol župe Podbablje

U tihoj Badnjoj noći prostranu i prohladnu crkvu odjednom je ugrijalo svjetlo božićnih jaslica. Nisu to obične jaslice koji su tek jedan od najprepoznatljivijih simbola slavljenja Božića. Jaslice su to u koje su utkani sati predanog i nesebičnog rada, ali i ogromnom količinom ljubavi koje već dvadeset i treću godinu zaredom griju srca župljana Podbablja.

Da, dobro ste pročitali – čak 23 godine zaredom samozatajni župljanin Denis Matković iz Hršćevana, inače zaposlenik Hrvatske pošte, strpljivo radi i gradi kako bi u desnoj lađi podbapske “prvostolnice” u Drumu prikazao scene Kristovog dolaska na svijet.

Priča o Denisovim jaslicama priča je koja je postala svojevremena tradicija i na našim internetskim stranicama jer ih svake godine na Badnju večer objavljujemo i što je na poseban način zanimljivo, iako ih već dva desetljeća Denis prikazuje, svake godine su različite, ukusnije i ljepše.

Strpljivo, realistički svake godine priprema svoje jaslice kako bi svojim župljanima dočarao svečani trenutak Kristovog rođenja i dolaska među nas. I ove godine, Denis je strpljivo kreirao svoje jaslice. I potok je tu koji tiho žubori kao i plamen vatre oko koje se griju promrzli pastiri osluškujući kako se nešto neobično događa. I tri kralja: Baltazar, Melkior i Gašpar uputili su se s različitih strana svijeta pokloniti se novom Kralju, Otkupitelju rođenom u priprostoj štalici na tvrdoj slamici. Ni jedan detalj ne nedostaje nego tiho i realistično prikazuje onaj trenutak koji kaže da u slici jaslica stupa svjetsko kazalište odnosno čitavo čovječanstvo na pozornicu i na kojoj kao da oživljuju nebo i zemlja u liku jedinstvenih bića i likova. 

Na gotovo 12 kvadratnih metara prostora u desnoj lađi dominiraju jaslice prikazujući prve scene Kristovog silaska na zemlju. Realistički s građevinama onoga doba jaslice iz godine u godinu bivaju sve ljepše i prepoznatljivije.

Denisu čestitamo na strpljivosti i trudu uz želju da još uvijek slavimo mnoštvo obljetnica, a ove jaslice građene s ljubavlju neka nam pomognu da bolje predočimo tajnu koju ne možemo shvatiti i otajstvo koje jedino srcem možemo razumjeti.

Sretan Vam Božić!