Foto: Mijo Zidar

Budalić i Kukavica idu u novi boj, Runovići ostaju neovisni?

Lokalni izbori su pred vratima, građani će za dva i pol mjeseca pred biračke kutije, a predstojeći ciklus je za mnoge u manjim sredinama važniji od glasovanja za Sabor, da ne govorimo za predsjednika Republike.

Premda se Imotsku krajinu u javnosti doživljava kao HDZ-ovu utvrdu, prije četiri godine ta je stranka doživjela ozbiljne udarce u Runovićima i Podbablju, gdje su vlast preuzeli neovisni kandidati i lista bliska Mostu. Kakvi su scenariji mogući u predstojećim mjesecima, odlučili smo provjeriti među strankama i neovisnim opcijama koje su upravo u konzultacijama, pripremama i pregovorima oko kandidatura, jer imena još službeno nisu objavljena.

Što se tiče Grada Imotskog, neke stvari se već znaju, a neke i danonoćno “slažu”. Sigurno je da HDZ-ova garnitura, koja drži vlast od prvih demokratskih lokalnih izbora, ide po još jedan mandat, jednako kao i njihov aktualni gradonačelnik Ivan Budalić, što nam je i sam potvrdio.

Za razliku od “ključeva” gradonačelnikova ureda, situacija u imotskom parlamentu znatno je neizvjesnija, jer od 17 vijećnika u aktualnom sazivu, HDZ ima minimalnu većinu od devet zastupnika, a ostatak drži ujedinjena oporba iz redova Neovisne liste Ivice Kukavice i mladih iz opcije “MI za IM”.

Opozicija će ponovno ići u istom sastavu pred birače, što su također potvrdili za našu medijsku kuću, zasad ne žele otkriti ime svojega gradonačelničkog kandidata za gradonačelnika, ali smo uvjereni da će Imoćani ubrzo doznati o kome je riječ. U tom kontekstu treba reći da se u kuloarima može čuti i kako bi se mogli reaktivirati i neki raniji lokalni političari, koji bi sada mogli “ciljati” i na gradonačelničku fotelju.

Budući da je Imotska krajina podijeljena na još osam općina, u dijelu njih je sve više-manje poznato, dok su u ostalim sredinama do grla zakopčani oko kandidatura za svibanjske izbore. Spomenimo samo neke primjere za prvu opciju, poput Zagvozda, gdje je “križaljka” već sastavljena i, kako tvrdi Mate Čagalj, šef lokalnog HDZ-a, u utrku za novi mandat ići će Miroslav Gaće, aktualni općinski načelnik.

U Općini Podbablje najavljuje se borba “prsa o prsa”. Sadašnja neovisna garnitura ide po novi mandat, a HDZ kao najjača oporbena opcija se nakon dva propuštena ciklusa želi vratiti na čelo. Iako se čeka “blagoslov” viših stranačkih tijela, neslužbeno se spominje da bi HDZ-ov kandidat za prvog čovjeka Podbablja trebao biti Josip Šerić.

U Zmijavcima i Prološcu, kao i Cisti Provo, gdje HDZ vlada godinama, sigurno je da će se njihovi kandidati potruditi da se ta tradicija nastavi. No, prema našim informacijama, i druge političke opcije najavljuju svoj izlazak na izbore.

U Runovićima, gdje su građani prije četiri godine povjerenje dali neovisnom lokalnom čelniku Mariju Repušiću, iz HDZ-a sada najavljuju povratak na vlast. Iz Lokvičića i Lovreća za sada stižu samo šture informacije, ali i u tim općinama HDZ ima ozbiljne namjere zadržati vlast.

– Sve u svemu, i ova pandemija koronavirusa mogla bi “resetirati” biračko tijelo – kaže jedan od boljih poznavatelja političkih prilika u Imotskoj krajini. Potvrdu njegova mišljenja čekat ćemo do svibnja.

Piše: Velimir Braco Ćosić za Slobodna Dalmacija