Butelja Petrus vina u Sarajevu 13.000 KM

Iako je životni standard kod većine građana u BiH prilično nizak, postoje i oni koji sebi mogu priuštiti i one najluksuznije proizvode.

Stoga se u jednoj sarajevskoj trgovini može naći butelja vina koja košta čak 13 tisuća KM, piše BiznisInfo.ba.

S obzirom da je riječ o butelji od 0,75 litara, litar ovog vina košta čak 17,3 tisuća KM (oko 2,2 tisuća eura). Riječ je o francuskom suhom crvenom vinu Petrus na bazi merlota iz regije Pomerol u Bordeauxu, čija se neka godišta prodaju po cijeni i do 16 tisuća eura za bocu (kod trgovaca u Hrvatskoj).

Ova boca vina Petrus na fotografiji prodaje se u jednom marketu na Marindvoru u Sarajevu.

Vinova loza u Petrusu dostiže neuobičajenu starost prema Bordeaux standardima, a vinogradi se pomlađuju tek nakon 70 godina. Grožđe se mukotrpno ručno bere -jedna po jedna bobica u popodnevnim satima, nakon što je jutarnja rosa isparila kako bi se izbjeglo bilo kakvo razrjeđivanje. Fermentacija se odvija u betonskim posudama, a posude se pažljivo pregledavaju. Upotreba hrasta zamijenila se tijekom godina – 1980-ih Petrus je uveo potpuno nove hrastove bačve, ali sada je količina novog hrasta bliža 50 posto. Nakon 18 do 20 mjeseci u bačvi, vino se puni u boce bez filtriranja.