Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

“Croatio srce iz njedara” kroz stih i pjesmu

U ZAGREBU SE OKUPILI LJUBITELJI DOMOLJUBNOG STIHA IZ CIJELE HRVATSKE

BORIS ĆAVAR
“I kada je zemlja gorjela, a nebo plakalo, izvorna se pjesma posavska pjevala i kolo plesalo…”
U organizaciji Udruge “Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu” u Zagrebu je 28. svibnja 2024. godine održana pjesnička manifestacija CROATIO SRCE IZ NJEDARA. Na dan Hrvatske vojske, a uoči Dana državnosti, okupili su se pjesnici iz cijele Republike Hrvatske kako bi kazivali svoj domoljubni stih. Uz pjesnike, nazočni su bili i izaslanici nekoliko hrvatskih ministarstava te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Skup je otvorio najstariji gost – književnik Đuro Vidmarović.

“Dragi moji Posavljaci, zahvaljujući Peji Šimiću ja sam među vama. Sudionik sam događaja 30.05.1990. u Hrvatskom saboru. Nedavno sam kao pjesnik bio u Orašju i Odžaku. Kao i ovdje, Hrvati Bosanske Posavine čuvaju svoju baštinu i sjećanje. Evo tu je i pjevač Ćiro Požeški, vaš folklor, šargije Ilije i Marka. Treba spomenuti da je pjesnik Pejo Šimić pjesmom Ne daj se Ukrajino, prvi reagirao na rat u Ukrajini. Ja sam bio veleposlanik u Kijevu, a odrastao sam u hrvatskoj Posavini. Kao književnik povezujem obje obale Save. Vi čuvajte i zaštitite svoju baštinu, digitalizirajte ju” – kazao je Đuro Vidmarović.
Iz Splita je došao Pejo Gašparević, novinar i publicist, inače rođen u Domaljevcu. On je kazao kako Posavljak ode iz zavičaja, ali zavičaj mu je i dalje u njedrima. “CROATIO SRCE IZ NJEDARA, Posavino srce iz njedara, a mogu reći i za moj Domaljevac” – kazao je Pejo Gašparević.

Pozdravljajući nazočne dr. sc. Domagoj Knežević kazao je da je u svojim istraživanjima koristio ratna izvješća Peje Gašparevića. Izaslanstvo općine Okučani je objavilo da uskoro izlazi knjiga “Bljesak slobode” sa pjesmama iz istoimenog festivala domoljubne poezije.

U franjevačkom habitu skromni fra Ilija Tipurić iz samostana karmelićana u Remetama pomno je pratio skup.
Zvonko Milas iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kazao je da su Posavljaci i ova Udruga nešto posebno kao ljudi. “Drugi trebaju učiti kako se njeguje tradicija i razvija Udruga, a povezuju Hrvati” – kazao je Milas. Slikar i pjesnik Marko Kopić darovao mu je svoju umjetničku sliku.

“Dragi ljubitelji domoljubnog stiha, nas je večeras okupila ljubav prema Domovini. Hrvati Bosanske Posavine Hrvatsku su uvijek doživljavali kao Domovinu, a Hrvatska nas kao rasadnik iz kojeg je popunjavala svoje vrtove znanosti, kulture, sporta i svakodnevnih potreba. Večeras zahvaljujemo zemlji koja nas je primila u krilo materino, ugrijala, nahranila, u trenutku kada su naša ognjišta dogorjevala ili se gasila. Nada u našim dušama još tinja. Posavski pjesnik reče: I kada je zemlja gorjela a nebo plakalo, izvorna se pjesma pjevala i kolo igralo. Tako je i danas i ostat će” – kazao je Ilija Guberac, predsjednik Udruge “Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu” u Zagrebu.

Pjevač Boris Ćiro Gašparac zvan Ćiro Požeški, prije nego je zapjevao uz gitaru, kazao je da pjeva tri uglazbljene pjesme Peje Šimića. Glazbu je skladao pokojni Zvonimir Tolj, a pjesmu “Svi su moji Božići u Bosni” zapjevao je davno, za ponoć na Božić u Međugorju. Zrinko Kapetanić, sudionik akcije “Bljesak” iz Nove Gradiške, prvi je nastupio sa svojom pjesmom. Posljednji, osmi sudionik, bio je Pejo Šimić, inače inicijator manifestacije CROATIO SRCE IZ NJEDARA.
Program je vodila Marija Pušić. Djevojke u nošnjama iz Bosanske Posavine uljepšale su večer i uručile plakete pjesnicima i gostima kao znak zahvale na skupu CROATIO SRCE IZ NJEDARA. Zanimljivo je da su pjesnici najviše pristigli iz Slavonije, što jasno govori kako drugi cijene Posavljake i ovaj skup.

Spomenimo pjesnike sudionike: Lidija Sopjanac, Osijek, Zrinko Kapetanić, Nova Gradiška, Marinko Markota, Pleternica, Ivan Abibović, Požega, Kata Tutić, Požega, Ante Čović, Tramošnica, Marko Kopić, Tramošnica i Zagreb te Pejo Šimić, Zagreb.

Uz fra Iliju Tipurića, inače iz župe Foča, na službi u Karmelićanskom samostanu u Remetama, nazočili su gosti: Aco Vidaković, načelnik općine Okučani i Ivica Pivac, predsjednik Općinskog vijeća Okučani. Te Franjo Novak, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica.

posavina.org