Zoran Topić – Dobročinitelj vinjanske crkve

  Pretpostavlja se da na na svijetu živi oko 8 milijuna Hrvata. Polovica ili više od polovice živi u tuđini, u drugim državama. Naše iseljeništvo je posebno brojno u Kanadi. Jedan od njih je i Zoran Topić /63/ iz Donjih Vinjana. Zoran preko pola stoljeća živi u Torontu. Ocu, koji je tada bio u Austriji, otišao je daleke 1968. godine. U rodnim Donjim Vinjanima počeo je obnavljati rodnu kuću djeda Mate Topića-Bećara. Posjetili smo ga u Donjim Vinjanima.

  Za sve ovo zaslužni su moji preci i to djed Mate Bećar i otac Nediljko. Želja mi je bila obnoviti njihovu staru kuću. Sada sam u mirovini. Dugo sam radio u jednoj željezari u Kanadi. Tu sam sa suprugom koja je iz Portugala. U Kanadi imam 3 kćeri. Živa mi je i majka. Drago mi je ako mogu pomoći drugim ljudima. Posebno našoj župi Vinjani. Kada god dođem kući pitam župnika što je najpotrebnije. Tako sam financirao krstionicu u crkve svetoga Nikole Tavelića u Donjim Vinjanima te drugo što je trebalo obnoviti u crkvi Svete Kate i Svetoga Roka. To je moja vjerska dužnost. Dijete koje je prvo kršteno u crkvi svetoga Nikole iz te krstionice svake godine darivam na rođendan – kaže nam Zoran.

Pred krstionicom

   Eto toliko o dobročinitelju Zoran Topiću, Hrvatu koji je dugo godina živio u dalekoj i hladnoj Kanadi a želja mu je da starost provede u rodnom kraju, u obnovljenoj kući djeda Mate Bećara.

Majka Rosanda i Marjana
Tri kćeri: Michaelle, Christina i Jessica Topić

  Rekli bismo – obična priča o našim iseljenicima. I njihova želja za rodnom grudom.