Godišnje župne statistike: samo Imotski i Poljica u demografskom plusu!

 Na početku svake godine župnici iznose statističke podatke o stanovništvu u svojim župama, odnosno broj krštenih, umrlih i vjenčanih u protekloj kalendarskoj godini, a pojedini i broj prvopričesnika, odnosno krizmanika. Iz godine u godinu je manje rođenih, odnosno krštenih, više sprovoda te manje vjenčanja. Tako je bilo i prošle 2023. godine. Od dvadeset i dvije župe Imotskog dekanata samo su župe Imotski i Poljica u plusu – više rođenih nego umrlih. U gradskoj župi Imotski prošle je godine kršteno 68 djece, vjenčanja je bilo 45 te sprovoda 36. U župi Poljica bilo je krštenja 25, sprovoda 24 te vjenčano 11 parova.

     U župi Vinjani je bilo 31 krštenje, 36 umrlih i 18 vjenčanja. U župi Aržano je bilo 5 krštenja, 20 umrlih i 3 vjenčana para. U Lovreću je bilo 9 krštenja, sprovoda 28 i vjenčanih parova 4. U župi Biorine 1 kršenje, 10 umrlih a vjenčanja uopće nije bilo! U župi Runovići kršteno je 20 djece, sprovoda je bilo 45 te 12 vjenčanja. U susjednim Zmijavcima krštenja je bilo 22, sprovoda 27 i 11 vjenčanih parova. U župi  Medovdolac bilo je 3 krštenja, umrlih 20 i vjenčan samo jedan par. U župi Zagvozd bilo je 15 krštenja, 37 umrlih i 9 vjenčanih parova. U župi Proložac bilo je 33 krštenja, sprovoda 51 i 14 vjenčanih parova. U župi Podbablje bilo je 31 krštenje, umrlih 61 te vjenčano 15 parova. U župi Studenci kršteno je 5 djece, sprovoda je bilo 23 te vjenčano 5 parova. U župi Slivno bilo je 2 krštenja, 19 sprovoda te 2 vjenčana para. U župi Cista Velika bilo je 7 krštenja, 15 umrlih i 5 vjenčanja. U župi Dobranje bilo je 15 umrlih, vjenčana su dva para dok krštenja nije bilo. Župa Grabovac također pripada imotskom dekanatu. Tu je bilo 2 krštenja, umrlih 20, a nije bilo vjenčanja. 

Još je ostalo nekoliko župa za koje nismo dobili podatke jer su župnici zauzeti blagoslovom obitelji. Kada ih dobijemo, naravno da ćemo ih objaviti. Poznajući stanje u zadnjih četrdesetak godina, nećemo pogriješiti ako kažemo da se još “drže” okopoljske župe, tj. one bliže Gradu Imotskom. Ipak, naglasiti je da su ovo relativni rezultati jer se neki krštavaju u našim župama, a žive diljem Hrvatske i svijeta. Slično je i kod sprovoda. Većina naših ljudi želi se pokopati na rodnoj grudi pa ih dovoze iz Domovine i svijeta na vječna počivališta u Imotsku krajinu.

      Kao zanimljivost spomenut ćemo da je Imotski (ondašnja cijela općina) službeno najviše stanovnika imao 1971. godine. I to 47.354 stanovnika! 2021. godine na istom području živjelo je 25.530 ili gotovo upola manje! Koliko će nas na ovim području živjeti 2031. godine samo Bog zna. O demografiji smo više puta pisali pa je pametnom dosta.