GORA OKO DVORA – knjiga za 90. rođendan Petra Gudelja

Naš istaknuti pjesnik Petar Gudelj napisao je novu knjigu GORA OKO DVORA, autobiografsko štivo na 400 stranica u izdanju Školske knjige, koja će biti predstavljena na njegov 90. rođendan – 29. rujna 2023. u 14 sati u foyeru HNK u Zagrebu. O knjizi će govoriti Ante Žužul, Gloria Lujanović i Damir Pešorda, a tekstove i pjesme iz nje će čitati Siniša Ružić, Joško Ševo i Enes Kišević.

Svud oko tebe drhti, treperi lišće. Olistalo nebo i primaknulo ti se do očiju, do usta. Iz neba izleti, u nebo uleti ptica. – Petar Gudelj

Svoje dnevničke zapise Petar je pisao u idiličnom ugođaju u kući u šumi u Donjoj Pušći (općina Pušća nadomak Zagreba). Naš sveti Petar u šumi!

Mitska i mitotvorna žica, prisnost s nebom i zemljom, s kljenom i grabom, s burom i ilinštakom, s brojalicom i bajalicom, s križem i vilinskim svijetom – to je pjesništvo Petra Gudelja – ističe Damir Pešorda u pogovoru, iz kojega navodimo:

Gora oko dvora, svojevrsni nastavak životopisa i pjesmopisa Za svojim pjesmama i lirskog dnevnika Dva ili tri ljeta, dvije ili tri zime, začudna je knjiga dnevnih / dnevničkih zapisa jednog od najvećih hrvatskih živućih pjesnika datiranih od 13. veljače 2021. do 2. ožujka 2022. Hibridno je to štivo, potencijalno odredivo i kao poezija u prozi, i kao dnevnik, i kao memoaristika, i kao pripovjedna proza s lirskim elementima.
Od samog naslova, u kojem se spajaju asonanca i aliteracija, do posljednjih redaka poetski naboj ne jenjava bilo da se u stih ili prozu zaodijeva. Onaj narativni dio – ako se potraga za kućom u gori, tuženje na zdravstvene tegobe i neadekvatno mjesto u hrvatskoj književnosti, nastojanje oko grobnog mjesta pred crkvom u Podosoju i sve one efemerije od kojih je ljudski život uglavnom sazdan naracijom uopće mogu nazvati – od početka prema kraju zadobiva sve postojaniju strukturu i dublji smisao.
Gora oko dvora slojevita je knjiga, a svi njezini slojevi nose pečat snažne autorske samosvojnosti. O perspektivi iz koje ju čitamo u velikoj mjeri ovisi i ono što ćemo pročitati. Netko će uživati u Gudeljevoj poeziji iskonskog nadahnuća, netko tražiti dublji smisao u pjesnikovu vitalizmu i totemizmu, netko se veseliti njegovim nedvosmislenim očitovanjima hrvatstva, netko se mrštiti zbog njih, netko diviti njegovu jeziku, netko iščitavati kritičan pogled na hrvatsku književnu stvarnost iz pozicije genijalnog autsajdera, ali svi će – ako nisu posve lišeni čitalačkog dara i istančanog nerva za jezičnu umjetninu – u njoj naći vrhunsko štivo.”

Petre, sretan Vam 90. rođendan!