Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Grude će dobiti produženi trg, novu ulicu i poslovni centar

Ova vremena nisu dobra za velike projekte, sve češće se govori aludirajući na sve ono što nas je snašlo u protekle dvije godine. Međutim, raditi se mora.

U jednoj lokalnoj zajednici, u općini Grude, svi su veliki projekti rađeni uglavnom u teškim vremenima, godinama siromaštva i beznađa, piše Večernji list.

Ima to svoje utemeljenje i u psihologiji jer, kad čovjek vidi da se negdje nešto veliko radi, odmah dobije polet da nije sve izgubljeno i da kad-tad moraju doći bolja vremena pa i on krene raditi na svoju radost i onih oko njega.

I ovog puta, u kriznom razdoblju, u Grudama će krenuti jedan od većih projekata, a riječ je o uređenju samoga središta na 55.000 četvornih metara. A kakve će biti te nove Grude i samo središte, pitali su grudskog načelnika Ljubu Grizelja.

Nakon višegodišnjeg rada na regulacijskom planu samoga središta općine Grude, izrađivač plana Ecoplan Mostar došao je u fazu da nam predstavi projekt pa smo otvorili javnu raspravu o urbanističkoj osnovi detaljnoga plana. Prema mišljenju struke, nije čak ni uobičajeno da se izlaže urbanistička osnova i otvara javna rasprava, međutim, mi smo željeli i u ovoj ranoj fazi, s obzirom na to da je osjetljivo područje i da se radi o 55.000 četvornih metara ili 5,5 hektara strogog središta Gruda, prokomentirati ovu situaciju s građanima.

To je središte omeđeno s nekoliko ulica. Na zapadu Ulicom fra Gabre Grubišića, na jugu Republike Hrvatske i Mate Bobana, na istoku Ulicom kralja Tomislava i na sjeveru će se raditi nova ulica koja još nema imena i za koju je dijelom trasa izvedena u smislu njezina uređivanja, govori za Večernji list načelnik Grizelj.

Otkriva i zašto se sada krenulo s prezentacijom nacrta urbanističke osnove regulacijskog plana “Centar Grude”, kako se projekt zove, i što će biti u sklopu njega.

Trenutak koji smo izabrali jest onaj kada smo većinu imovinsko-pravnih odnosa riješili, što je ključno da bi se ovakav dokument donio i da idemo u njegovu realizaciju. Većina pravnih odnosa, osobito na izgradnji nove ulice iznad zgrade Eroneta i malog skladišta Duhanske stanice, omogućit će Grudama da prodišu, odnosno da imamo veću pješačku zonu, a i glavna ulica kod Parka hrvatskih velikana realizacijom projekta mogla bi se zatvoriti i mogli bi se organizirati neki značajniji društveni događaji.

Ugodno sam iznenađen javnom raspravom jer su, osim direktora javnih institucija, tu bili i direktori javnih poduzeća, županijskog Ministarstva prostornog uređenja, kao i neki poduzetnici i predstavnici stanara te ljudi koji žive u području ovog obuhvata, kaže Grizelj.

U planu je i značajna pješačka zona od početka Parka hrvatskih velikana s njegove istočne strane pa sve do crkve svete Kate.

Imat ćemo jedan izduženi, urbanisti kažu, produženi gradski trg, gdje bi se gradskim stubama svladale određene visinske razlike, prije svega velika razlika između budućeg poslovnog centra, malog skladišta i Duhanske stanice, a to je ključ uređenja i budućnosti samog središta Gruda, dodaje Grizelj.

Činjenica je i da je Općina Grude kupila malo skladište Duhanske stanice i pripadajuće zemljište te se uknjižila na sjeverni prostor, dogovorila se i uknjižila na parcele privatnika na trasi nove ulice.

Stoga pripremamo pismo inicijative budućim investitorima za poslovni centar Grude u malom skladištu Duhanske stanice na površini od 5.000 kvadrata zatvorenog prostora na četiri etaže. Znači, tu će se nalaziti trgovački, ugostiteljski, uredski, administrativni i drugi sadržaji, naglasio je u izjavi za Večernji list.

Općenito, odjek oko uređenja Gruda pozitivan je.

Ovo su neki ciljevi koje trebamo i želimo postići, zaključuje Grizelj.

Vrisak.info