I posuško gospodarstvo ima koristi od šengenske granice

     Nedavno je jedan posuški gospodarstvenik objavio natječaj za prijem 100 radnika raznih struka. Pretpostavlja se da svakog dana u Posušje na posao dolazi preko stotinu radnika s imotskog područja!

    To je dovoljan razlog da napravimo razgovor s Damirom Vicanom /54/, poznatim gospodarstvenikom, vlasnikom tvrtke MIVIKO i predsjednikom Udruge gospodarstvenika Posušje.

– Udruga gospodarstvenika Posušje osnovana je 2011. godine. Trenutno imamo 43 člana. Ukupno zapošljavamo 2560 ljudi. Sve je to realni sektor, a u proizvodnji imamo oko 900 zaposlenika! U samom Posušju radi 2226  zaposlenika čiji su vlasnici članovi naše Udruge. Izvoz 2021. godine iznosio je 283 milijuna eura. Ako to mjerimo financijski, cijela Udruga, odnosno posuški gospodarstvenici 2021. godine imali su promet od milijardu i 250 milijuna konvertibilnih maraka! Od toga iznosa izvezeno je robe, uglavnom na tržište Europske unije 225 milijuna KM. Najveći prihod imala je tvrtka MIVIKO – 156 milijuna KM. Tu radi 136 ljudi. Spomenut ću još tvrtku Planet sa 405 uposlenih i prihodom od 129 milijuna KM. Tvrtka Weltplast ima 117 zaposlenih i promet od 49 milijuna KM. Naravno, tu su i druge tvrtke da ih sve ne nabrajamo.

U Gospodarskoj zoni Vinjani Gornji dosta parcela kupili su i gospodarstvenici iz Posušja. Može li se uspostaviti tješnja suradnja između posuških i imotskih gospodarstvenika?

– Svakako da može i to na obostranu korist. Veselim se održavanju jednog takvog sastanka. Imotski, odnosno Republika Hrvatska je naš put prema EU. Uvođenjem eura time je znatno olakšano poslovanje s državama EU. Sada umjesto tri imamo samo jednu granicu. To je veliko olakšanje u transportu, ali i drugim poslovima. Već u Vinjanima Gornjim imamo vanjsku granicu EU.

   Ove brojke koje smo čuli o posuškom gospodarstvu jasno govore o njegovoj snazi, ali i konkurentnosti kako u BiH tako i u EU.

   U interesu Hrvatske kao države je opstanak Hrvata u BiH. Najljepši i najbolji način je zadržavanjem ljudi na rodnom ognjištu. To se postiže prije svega novim radnim mjestima, posebno u realnom sektoru.

   Svaka čast posuškim gospodarstvenicima!