Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Imotski: Susret za mladiće koji razmišljaju o duhovnom pozivu

U samostanu u Imotskom od 17. do 19. svibnja održan je vikend susret za mladiće koji razmišljaju o duhovnom pozivu. Susret je organiziralo Vijeće za duhovna zvanja Provincije Presvetog Otkupitelja i Franjevačkog samostana sv. Frane u Imotskom. Domaćini susreta bili su fra Zoran Kutleša, gvardijan Samostana sv. Franje i župnik, i fra Ivo Rastočić, samostanski i župni vikar, obojica članovi provincijskog Vijeća za duhovna zvanja, uz podršku ostalih fratara u imotskom samostanu koji su srdačno, u franjevačkom duhu gostoprimstva, primili aspirante. U organizaciji susreta pomogli su i bogoslovi V. godine, fra Oliver Marčinković i fra Marko Plejić.

Cilj ovog susreta bio je omogućiti mladićima koji razmišljaju o duhovnom pozivu da neposredno vide način na koji franjevci zajednički žive. To iskustvo trebalo bi im pomoći u daljnjem razlučivanju svoga duhovnog i životnog poziva te u eventualnom donošenju odluke o nasljedovanju Krista po primjeru sv. Franje Asiškog.

Na susret su stigla četvorica mladića iz HKM u Frankfurtu, trojica iz Župe sv. Ilije u Metkoviću te po jedan iz Župe sv. Luke iz Podbablja i sv. Mihovila iz Prološca. Susret je započeo dolaskom u Imotski u petak poslijepodne te večernjom svibanjskom pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji i euharistijskim slavljem u župnoj zajednici. Nakon večere mladići su se sa svojim domaćinima zadržali u druženju i opuštenom razgovoru.

U subotu ujutro fra Ivo je održao prigodni, poticajni nagovor za mladiće u samostanskoj kapeli utemeljen na svetopisamskim primjerima prispodobe o bogatom mladiću (usp. Mt 19, 16-22) i pozivu učenika (usp. Mk 1, 16-20). Nakon toga, organizirano je razgledavanje Imotskog i njegovih ljepota; tvrđave Topane s crkvicom Gospe od Anđela, Modrog i Crvenog jezera. U razgledavanje su krenuli s fratrima imotskog samostana, a pridružili su im se fratri, časna sestra i dječji zbor iz župe Široki Brijeg, koji su bili u posjetu gradu Imotskom. Vrijedi napomenuti da su mladići sudjelovali i u liturgiji časova koja je dio dnevnog reda samostana. Molitva časoslova kao molitva sveukupne Crkve svakako je jedna od najbitnijih odrednica redovničkog života. Subotnje poslijepodne proveli su u razgledavanju Imotske krajine počevši od „Zelene katedrale“ u Prološcu, gdje su se kratko zadržali s hodočasnicima iz Župe Gospe od Zdravlja iz šibenske Dubrave, predvođenih njihovim župnikom fra Lazarom Pericom. Na završetku razgledavanja posjetili su Župu Gospe od Karmela u Runovićima, gdje ih je ugostio župnik fra Ivica Omazić koji im je predstavio župu i crkvu te bio na raspolaganju za sakrament ispovijedi, pomirenja s dragim Bogom. U duhu već spomenute franjevačke gostoljubivosti, počastio ih je kavom, pićem i kolačima u pastoralnim prostorima neposredno uz župnu crkvu na čemu su mu bili iznimno zahvalni. Okrijepljeni duhovno i tjelesno, mladići su se vratili u samostan, gdje je u kasnim poslijepodnevnim satima započelo duhovno bdijenje kao priprava za svetkovinu Pedesetnice. Duhovni program bdijenja započeo je svjedočanstvima vjere i duhovnog poziva dvojice bogoslova, fra Olivera i fra Marka. Okupljeni župljani, mladići te ostali prisutni mogli su čuti razne životne okolnosti koje su nagnale dvojicu bogoslova da krenu putem nasljedovanja Krista po primjeru sv. Franje Asiškog. Također su mogli čuti kako izgleda život bogoslova u odgojnom zavodu Franjevačkog klerikata.

Duhovni program nastavljen je molitvom krunice Duhu Svetom, nakon koje je uslijedilo liturgijsko slavlje kojim je predsjedao fra Ivo, u kojem je izrekao nadahnutu homiliju o djelovanju Duha Svetog u našim životima. Potom je uslijedilo euharistijsko klanjanje koje su prigodnim pjesmama i meditacijama animirali mladi iz župe sv. Franje Asiškog, predvođeni Framom i molitvenim zajednicama. Mnoštvo susreta s fratrima iz samostana i okružja, s časnim sestrama koje djeluju pri samostanu i župi te sa župljanima koji u sinodalnom duhu zajedničkim snagama izgrađuju župnu zajednicu i Kraljevstvo nebesko ovdje na zemlji zacijelo su iskustveno bogatstvo za ove mladiće koje će u sebi pohraniti, nositi u svojim srcima i prebirati kao što je to radila naša Majka Blažena Djevica Marija (usp. Lk 2, 19).

Vikend iskustvo za mladiće završilo je nedjeljnim euharistijskim slavljem povodom svetkovine Pedesetnice – Duhova. Fra Ivo je na kraju euharistijskog slavlja mladiće predstavio župnoj zajednici te pozvao sve prisutne da mole za postojeća duhovna zvanja, ali i za one koje Bog tek ima pozvati u budućnosti da budu radnici u Njegovoj žetvi, kako bi naša Majka Crkva imala obilje svećenika, redovnika i redovnica. Toj molitvenoj nakani svim srcem se pridružujemo, stavljajući naglasak na molitvu za ove mladiće koji su sudjelovali na susretu u Imotskom. Također sve one koji razmišljaju o duhovnom pozivu pozivamo da hrabro i odvažno krenu onim putem na koji ih Gospodin Bog poziva te da se u slobodi jave svojim župnicima i duhovnicima za razgovor i savjet. Neka rijeke žive vode poteku, neka Duh se razlije.

Tekst i foto: fra Marko Plejić