Institut za javne financije: Grad i imotske općine u vrhu transparentnosti, a Podbablje i Proložac najnetransparentnije imotske općine

Institut za javne financije objavio je ovogodišnje podatke o transparentnosti proračuna. Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Karta prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina. To su:
 

  • izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019.;
  • izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020.;
  • prijedlog proračuna za 2021.;
  • izglasani proračun za 2021.;
  • proračunski vodič za građane za 2021.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju XI./2020. – IV./2021. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

IMOTSKE OPĆINE U VRHU

Gledajući istraživanje imotske općine u vrhu su transparentnosti proračuna . Grad Imotski te općine Lovreć, Lokvičići, Runovići i Zmijavci dobili su čistu peticu u transparentnosti, a tek ocjenu manje imaju općine Cista Provo i Zagvozd dok su općine Podbablje i Proložac dobile mršavu dvojku.